Članak

Preminula Yvette Lundy, hrabra članica francuskog Pokreta otpora

Yvette Lundy, bivša članica francuskog Pokreta otpora koja je preživjela nacistički logor smrti, preminula je u 103. godini života.

(Patria) – Yvette Lundy, bivša članica francuskog Pokreta otpora koja je preživjela nacistički logor smrti, preminula je u 103. godini života.

Yvette je provela posljednje godine života u gradu Epernay na sjeveru Francuske.

Kao aktivistica Pokreta otpora u vrijeme nacističke okupacije Francuske, pribavljala je falsifikovane dokumente za jevrejske porodice, muškarce koji su nastojali izbjeći prisilni rad, kao i odbjegle ratne zarobljenike. Neke je skrivala na farmi svoga brata.

Uhapšena je 1944. godine kada joj je bilo 28 godina, te je odvedena u koncentracioni logor Ravensbruck u Njemačkoj. Kasnije je prebačena u logor Buchenwald koji je oslobođen u aprilu 1945. godine.

Nakon što je 15 godina šutjela o svojoj traumi, Yvette je konačno počela govoriti o svojim najmračnijim iskustvima dehumanizacije, promovirajući poruku pomirenja.

2017. godine, Yvette je imenovana Visokim oficirom Legije časti, najvišim civilnim priznanjem u Francuskoj.

- I danas se svakog dana sjetim logora, bar jednom u danu... obično noću prije nego što zaspim, kazala je za AFP 2017. godine.

Gradonačelnik Epernaya je u povodu smrti Yvette Lundy izjavio da je 'predstavljala čast Francuske u vrijeme najmračnijih dana naše historije', piše BBC.

 

#Svijet