Članak

Požari haraju Kalifornijom, stotine hiljada evakuirano uključujući holivudske zvijezde

Više od 1,5 miliona stanovnika Kalifornije ostat će bez električne energije u utorak kako bi kompanija za elektrodistribuciju pokušala spriječiti da oštećeni kablovi dalje šire požar.

(Patria) – Više od 1,5 miliona stanovnika Kalifornije ostat će bez električne energije u utorak kako bi kompanija za elektrodistribuciju pokušala spriječiti da oštećeni kablovi dalje šire požar.

Američka kompanija Pacific Gas & Electric (PG&E) suočila se s istragom nakon što je 970.000 domaćinstava i poslovnih jedinica ostalo bez električne energije.

Oni su najavili da će još 650.000 domova ostati bez električne energije iz predostrožnosti zbog jakih vjetrova.

Požari potaknuti jakim vjetrovima haraju u dva dijela Kalifornije. Na hiljade rezidenata bogatog dijela Los Angelesa – Brentwooda – pozvani su na evakuaciju zbog požara koji su počeli u ponedjeljak, prenosi BBC.

Zvijezde poput Arnolda Schwarzeneggera i košarkaša LeBron Jamesa samo su neki od stanovnika koji su se morali evakuirati.

Guverner Gavin Newsom proglasio je vanrednu situaciju u cijeloj državi.

PG&E najavili su bankrot još u januaru nakon što su se suočili sa stotine sudskih tužbi zbog žrtava požara 2017. i 2018. godine.

Uprkos kritikama zbog preventivnog prekida napajanja električnom energijom, PG&E su najavili nove prekide u utorak i srijedu zbog prognoze još jačih vjetrova. Oni tvrde da su primili više od 20 izvještaja o oštećenjima elektro mreže uzrokovanim vjetrom.

Oko 180.000 stanovnika Kalifornije dobilo je nalog za evakuaciju; ceste oko Santa Rose sjeverno od San Franciska već su prepune vozila.

 

#Svijet