Članak

John Bercow odbacio zahtjev za drugi krug glasanja o sporazumu za Brexit

Boris Johnson sporazum o Brexitu pred britanski parlamentu za jednostavno 'da ili ne' glasanje...

(Patria) – Britanski premijer Boris Johnson predložio je britanskom parlamentu drugi krug glasanja o sporazumu o Brexitu na jednostavni 'da ili ne' način. 

Britanski premijer je prošle sedmice postigao dogovor s EU o uvjetima Brexita, ali njegov prijedlog nije podržala većina u britanskom parlamentu.

Međutim, predsjedavajući Donjeg doma John Bercow donio je odluku da ne dozvoli još jedan krug glasanja o sporazumu obzirom da su se zakonodavci već izjasnili u subotu.

Glasnogovornik premijera Johnsona je saopćio da će vlada zaustaviti glasanje ukoliko zakonodavci pokušaju unijeti promjene u sadržaj sporazuma. Laburisti, na primjer, bi željeli modificiran sporazum koji će Velikoj Britaniji omogućiti da ostane bliža EU nego što je to zamišljeno u kontekstu Brexita, što bi rezultiralo drugim referendumom.

Članovi britanskog parlamenta su na vanrednoj sesiji u subotu glasali za odgodu odobrenja sporazuma dok se ne prihvati popratna legislativa, a sve kako bi se spriječio izlazak bez sporazuma u slučaju da se zakoni ne prihvate na vrijeme.

U međuvremenu, EU razmatra zahtjev za produžetak roka koji je Donaldu Tusku poslao premijer Johnson.

Međutim, britanski ministar za Brexit Steve Barclay je kazao da još uvijek postoji rizik da bi Velika Britanija mogla napustiti Evropsku uniju bez sporazuma 31. oktobra.

- Rizik (izlaska) bez sporazuma ostaje, kazao je Barclay parlamentarnoj komisiji. 'EU 27 možda ne prihvate zahtjev za produžetak roka, a Donji dom još uvijek nije prihvatio sporazum, tako da rizik ostaje i moramo se za njega pripremiti', podvukao je ministar.

Podsjetimo, Johnsonov prijedlog podrazumijeva promjenu ranijeg aranžmana za Sjevernu Irsku i utoliko 'oštriji rez' između Britanije i EU nego koncept koji je zagovarala Theresa May.

Demokratska unionistička stranka Sjeverne Irske je izjavila da će glasati protiv sporazuma, ali Konzervativci ipak računaju na njihovu podršku kao što je to bio slučaj i ranije kada im je trebala većinska podrška u parlamentu.

Premijer Johnson je u subotu poslao nepotpisan zahtjev za odgodu Brexita do 31. januara predsjedniku Evropskog vijeća Donaldu Tusku kako bi ispoštovao zakon usvojen u septembru koji to od njega zahtijeva u slučaju da se ne usvoji sporazum prije prvog roka.

Johnson je uz nepotpisani zahtjev poslao i popratno pismo (potpisano) u kojem tvrdi da bi odgoda bila štetna, te da se proces mora 'zaključiti'.

 

#Svijet