Članak

Vučić dao ocjenu vrlo dobar: Vojna vježba u Beogradu u prisustvu Dmitrija Medvedeva

Na vojnom aerodromu “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” u Batajnici, prikaz sposobnosti Vojske Srbije prikazan je u dvije cjeline - dinamički dio i defile jedinica.

(Patria) - Prikaz "Sloboda 2019" povodom obilježavanja 75. godišnjice oslobođenja Beograda održan je u Batajnici. Vojsku Srbije predstavilo je više od 2.400 pripadnika VS, 100 borbenih i neborbenih vozila i sistema i oko 25 vazduhoplova. Vježbi je prisustvovao državni vrh, ruski premijer Dmitrij Medvedev, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, koji će popodne održati sastanak s Medvedevom.

Na vojnom aerodromu “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” u Batajnici, prikaz sposobnosti Vojske Srbije prikazan je u dvije cjeline - dinamički dio i defile jedinica.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je "vrlo dobrim" prikaz sposobnosti vojske, zahvalivši vojnicima i ratnim veteranima za sve što su učinili za svoju otadžbinu.

"Uvjek ćemo štititi naše slobodarske vrijednosti i tradicije, umećemo sami da očuvamo svoje nebo, svoju zemlju, svoje ljude. Živjela slobodna, nezavisna Srbija", kazao je Vučić po završetku prikaza.

U dinamičkom dijelu predstavljene su sposobnosti dela jedinica Specijalne brigade i Kopnene vojske naoružanih i opremljenih najsavremenijim naoružanjem i doniranim sredstvima iz Rusije, kao i sposobnosti jedinica Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

Nastupio je i pešadijski i motorizovani ešalon.

Medvedev, koji boravi u jednodnevnoj posjeti Beogradu, kasnije u toku dana sastat će se sa predsjednikom Srbije kada će se dvojica zvaničnika obratiti medijima.

#BiH