Članak

Srednjoškolci iz Bošnjačke gimnazije i Gimnazije Dobrinja proveli radni dan u Općini Stari Grad

Srednjoškolce, inače učenike završnih razreda Gimnazije, jutros je primio općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić.

SARAJEVO, (Patria) - Srednjoškolci iz Prve bošnjačke gimnazije i Gimnazije Dobrinja zamijenili su na jedan dan svoje školske klupe radom u Općini Stari Grad Sarajevo. Riječ je o projektu „Socijalni dan“ - dan kada srednjoškolci svoje školske klupe zamijene radnim mjestima, a novac koji se prikupi na ovaj način se koristi za finansiranje omladinskih projekata širom BiH.

Srednjoškolce, inače učenike završnih razreda Gimnazije, jutros je primio općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić koji ih je upoznao sa radom i nadležnostma općinskih službi.

„Rado smo se uključili u projekat 'Socijalni dan' jer je ovo dobar način da podržimo projekte mladih ljudi, a istovremeno da i vi nešto naučite o radu lokalne samouprave. Danas ćete vidjeti kako je raditi posao državnih službenika, primati stranke u službama i šalter-sali, rješavati svakodnevne probleme građane, a vidjet ćete i kako se rade projekti - od infrastrukture do projekata iz kulture i obrazovanja“, kazao je Hadžibajrić i zaželio učenicima sretan rad. Općina je podržala projekat tako što će za rad ovih srednjoškolaca, Asocijaciji srednjoškolaca u BiH biti uplaćene dnevnice.

Esma Hasani iz Prve bošnjačke gimnazije podijelila je svoje prve utiske o radu u Općini Stari Grad, u Službi za odnose s javnošću i IS.

„Mislim da je važno da je nama srednjoškolcima pružena prilika da vidimo kako je raditi u općini jer se nikada prije nismo s tim susretali. Sada vidim kako funkcioniše općina i da je sistem uređen tako da se tačno zna šta ko radi. Iako mnogi imaju predrasudu da se u općinama malo radi, ja sam se uvjerila da nije tako i da je upravo suprotno. Za svaki posao postoji nadležna služba gdje se rade poslovi o kojima mi mladi i ne razmišljamo previše", kazala je Esma.

U prethodno organizovanom Socijalnom danu, Asocijacija srednjoškolaca u BiH uspjela je prikupiti 23.000 KM koje su, putem javnog poziva, dodijelili srednjoškolcima širom BiH za realizaciju omladinskih inicijativa i projekata. Planirano je da se ove godine u Socijalni dan uključe sednjoškolci iz 45 lokalnih zajednica širom BiH.

U Općini Stari Grad danas 'rade' srednjoškolci: Adna Hasanbegović, Irfan Krivdić, Lejla Pehilj, Esma Hasani, Asja Maslan, Muhammed Fočo, Amna Tanović i Lamija Goro.

#BiH #Sarajevo #IbrahimHadžibajrić #OpćinaStariGrad