Objavljeno u kategoriji BiH na 17.10.2019 19:00:00

Projekat finansira SAD: Sarajevo će biti očišćeno od mina do septembra iduće godine

Foto: Gradska uprava Sarajevo

SARAJEVO, (Patria) - Sve aktivnosti na provođenju programa deminiranja koji će do septembra naredne godine Sarajevo učiniti gradom slobodnim od mina teku prema predviđenom planu i vrlo intenzivnoj dinamici, konstatirano na današnjem sastanku gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake sa predstavnicima State departmenta, Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i implementatora projekta.

Skaka je tokom razgovora sa Ethanom Rinksom, program menadžerom odjela State departmenta odgovornim za projekat “Sarajevo bez mina 2020” koji se realizira u saradnji sa "Marshall Legacy Institutom", još jednom zahvalio američkom narodu i vladi.

Posebno je istaknuta uloga američkog ambasadora Erica Nelsona u ovom historijskom projektu.

"Uvjereni smo da ćemo u planiranom roku objaviti da je Sarajevo kao grad očišćen od  ove opasnosti koja je zaostavština rata i teških vremena. To će biti dodatni impuls i za ekonomski razvoj i investicije, posebno u oblasti turizma. Hvala i svim partnerima koji su uključeni, kao i općinama u kojima se vrši deminiranje neovisno u kojem se dijelu BiH nalazile", rekao je gradonačelnik Skaka.

Projektom "Sarajevo bez mina 2020“ koji je najveći pojedinačni projekt deminiranja finansiran od strane SAD u posljednjih 10 godina u Bosni i Hercegovini, obuhvaćeno je pet općina u sarajevskoj regiji u kojima je preostalo minski sumnjivo područje, a to su Stari Grad, Istočni Stari Grad, Vogošća, Istočna Ilidža i Novi Grad.

Gospodin Rinks je istaknuo da se radi o aktivnostima koje donose direktnu dobrobit stanovništvu. Naglasio je da će uspješna realizacija biti podstrek za nastavak deminiranja u cijeloj državi.

Sastanku su prisustvovali Saša Obradović direktor BHMAC, predstavnici Ambasade SAD u Sarajevu Salman Khan i Amel Fako, Gregor Sančanin program manadžer za BiH “ITF Enhancing Human Security” te Nermin Hadžimujagić i Marija Trlin iz firme MDDC.


Tagovi

Sarajevo Ambasada SAD Abdulah Skaka Eric Nelson mine

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android