Članak

EU – Velika Britanija: 5 do 12 ali dogovor još uvijek moguć

Michel Barnier dao rok Borisu Johnsonu rok do ponoći da prihvati EU zahtjev za carinskom unijom na Irskom moru.

(Patria) – Pregovarač za Brexit ispred EU Michel Barnier dao je britanskom premijeru Borisu Johnsonu rok do ponoći da prihvati zahtjev EU za carinskom unijom na Irskom moru ili ostane bez prijedloga za sesiju Donjeg doma britanskog parlamenta zakazanu za subotu.

Barnier je navodno rekao EU ministrima da su male šanse da sporazum bude potpisan na predstojećem samitu u četvrtak, prije sjednice britanskog parlamenta. On je rekao i to da će u srijedu izvijestiti da li bi se pregovori trebali nastaviti naredne sedmice.

- Pregovori su teški, ali je dogovor još uvijek moguć, objavio je Barnier na svom Twitter profilu i dodao 'želimo sporazum koji funkcionira za sve – cijelu EU i cijelu Veliku Britaniju'.

Barnier je upozorio da je temelj sporazuma rješenje za irsku granicu u formi dosadašnjeg 'backstopa' koji bi zadržao Sjevernu Irsku na jedinstvenom tržištu EU, kao i uspostavljanjem carine na Irskom moru, prijedlog koji je ranije odbacila Theresa May.

Čini se da je jedina preostala veća prepreka postizanju sporazuma upravo težnja EU da izbjegne tvrdu granicu na irskom otoku. Velika Britanija je napravila ustupak prihvaćajući da Sjeverna Irska ostane dio EU tržišta, ali pritom nastoji postići vremenski limitirani aranžman.

EU je odbacila britanski prijedlog dvojnog sistema za luke i aerodrom Sjeverne Irske koji podrazumijeva registraciju roba na izlazu iz Velike Britanije i različite procedure ovisno o finalnoj destinaciji.

Torijevci  - Euroskeptici će vjerovatno podržati sporazum kako bi izbjegli inicijativu laburista za drugi referendum o Brexitu umjesto izbora.

 

 

#Svijet