Članak

Putin o turskoj ofanzivi: Moguć bijeg zarobljenih pripadnika ISIL-a

Vladimir Putin je izjavio da bi turska ofanziva mogla dovesti do bijega zarobljenih pripadnika ISIL-a.

(Patria) – Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da bi turska invazija na sjeveroistoku Sirije mogla osloboditi hiljade militanata ISIL-a koji su trenutno pod kurdskom kontrolom, što predstavlja 'pravu prijetnju za nas'.

Putin je to izjavio na sastanku lidera bivših sovjetskih država u Ashgabatu, glavnom gradu Turkmenistana. On je također rekao da nije siguran da li bi Turska mogla spriječiti bijeg zatvorenika dok je u toku ofanziva na kurdske snage u Siriji.

- Radi se o zoni gdje su koncentrirani pripadnici ISIL-a, i još uvijek ih drže kurdske vojne grupe. Sada ulazi turska vojska, Kurdi napuštaju kampove, i pripadnici ISIL-a mogu pobjeći. Nisam siguran da li turska vojska može preuzeti kontrolu nad njima, objasnio je ruski predsjednik.

Kurdske snage čuvaju velike kampove u sjevernoj Siriji u kojima su zatvorene hiljade pripadnika ISIL-a, kao i drugi zatvorenici. Putinovi komentari predstavljaju odmjerenu kritiku turske ofanzive koja pridodaje diplomatskom pritisku međunarodne zajednice na turskog predsjednika Erdogana da zaustavi napad.

- Ovo je za nas prava prijetnja. Kako i gdje će ići (ISIL)? Kroz turski teritorij, kroz druge teritorije, dalje u nekontrolirani teritorij Sirije, pa kroz Irak i druge zemlje. To bismo trebali razumjeti, znati, i mobilizirati resurse naše obavještajne službe da izađemo na kraj s ovom novom prijetnjom, naglasio je Putin.

Rusija je intervenirala u građanskom ratu u Siriji na strani Bashara al-Assada 2015. godine, pružajući vojnu podršku koja mu je omogućila da uguši pobunu i ostane na vlasti, piše britanski Guardian.

Rusije je procijenila da je u Siriji prisutno na hiljade pripadnika ISIL-a iz bivšeg Sovjetskog saveza, što je jedan od razloga za rusku intervenciju u tom ratu.

SAD i Rusija nisu prihvatile nacrt izjave evropskih članica UN-a kojom se osuđuje turska invazija, što je pokazatelj promjena u geopolitičkim savezima.

 

#Svijet