Članak

Johnson - Varadkar: Optimizam bez konkretnih rješenja

Britanski premijer Boris Johnson i irski premijer Leo Varadkar izjavili su nakon sastanka u čevrtak da je moguće postići sporazum o Brexitu.

(Patria) – Britanski premijer Boris Johnson i njegov irski kolega Leo Varadkar izjavili su nakon sastanka u četvrtak da je moguće postići sporazum o Brexitu.

U njihovoj zajedničkoj izjavi rečeno je da su imali 'detaljan i konstruktivan razgovor', kao i to da obojica 'i dalje vjeruju da je sporazum u interesu svih' i da vide put ka mogućem dogovoru.

Ovo je jedan od posljednjih pokušaja dva lidera da nađu način za izlazak iz političkog zastoja samo 20 dana prije roka za Brexit, nakon što je Johnsonov prijedlog za rješenje irske granice odbačen od strane EU.

'Imao sam vrlo dobar sastanak sa premijerom, vrlo pozitivan i obećavajući', kazao je Varadkar irskim medijima. 'Vidim put ka dogovoru u narednim sedmicama', otkrio je irski premijer.

Međutim, irski ministar Simon Coveney komentirao je da do toga još neće doći: 'Ovo danas je jedna injekcija potrebnog optimizma, ali pragmatizam postizanja sporazuma je ono na što se trebamo fokusirati u narednim sedmicama', upozorava Coveney.

Javnosti nisu poznati ključni detalji 'konstruktivnog sastanka' Johnsona i Varadkara tj. konkretni prijedlozi kompromisnog rješenja obzirom da Irska ne prihvata Johnsonov prijedlog da Sjeverna Irska izađe iz carinske unije EU – bez glasa naroda. Johnsonov plan podrazumijeva izlazak cjelokupne Velike Britanije iz carinske unije EU, uključujući Sjevernu Irsku. EU i zvanični Dablin ne prihvataju uvođenje carinskih punktova na teritoriju Irske. Istovremeno, britanska vlada smatra da bi napravila dovoljan kompromis time što bi dopustila da Sjeverna Irska ostane pod EU pravilima jedinstvenog tržišta za robe i prehrambene poljoprivredne proizvode.

Poslovne i poljoprivredne zajednice Sjeverne Irske smatraju Johnsonov plan neizvodivim i štetnim.

U petak slijedi sastanak sa britanskim ministrom za Brexit Stephenom Barclayem i EU pregovaračem za Brexit Michelom Barnierom.

Podsjetimo, britanska vlada insistira na izlasku iz EU 31. oktobra. Britanski parlament je u septembru izglasao zakon koji primorava premijera da od EU traži produžetak roka ukoliko se ne postigne sporazum, ali Johnson kategorički tvrdi da će se Brexit sprovesti do 31. oktobra i bez sporazuma.

Parlament će održati hitnu sjednicu 19. oktobra, prenosi Euronews.

 

#Svijet