Članak

Iranke prvi put u zadnjih 40 godina na fudbalskom stadionu

Iranke će po prvi put u zadnjih 40 godina biti u mogućnosti da prate fudbalsku utakmicu sa stadionskih klupa.

(Patria) – Žene u Iranu će po prvi put u zadnjih 40 godina biti u mogućnosti da uđu na fudbalski stadion nakon što je FIFA zaprijetila da će suspendirati Iran zbog diskriminatorne zabrane.

Ovakvu odluku rukovodstva svjetskog fudbalskog saveza potaklo je nedavno samoubistvo mlade Iranke koja se zapalila iz straha od zatvorske kazne jer je prerušena u muškarca prisustvovala utakmici.  

Ubrzo nakon promjene striktnog zakona, Iranke koje su inače velike obožavateljke fudbala,  nabavile su ulaznice za utakmicu domaće reprezentacije protiv Kambodže koja će se igrati na stadionu Azadi u Teheranu.

'Još uvijek ne vjerujem da će se to desiti jer nakon svih godina rada u ovoj oblasti, gledajući (sport) samo na televiziji, sada to mogu i doživjeti', kaže sportska novinarka Raha Poorbakhsh, jedna od 3.500 žena koje su kupile ulaznicu za utakmicu.

Donedavna zabrana prisustva žena na utakmicama nije pisano pravilo ili zakon, ali je bila u stvarnosti primjenjena još od Islamske revolucije 1979. godine.

Prošlog oktobra, stotinjak Iranki je ušlo na stadion Azadi gdje je Iran igrao prijateljsku utakmicu protiv Bolivije. Dan poslije je stiglo upozorenje od glavnog tužioca da se to 'neće ponoviti' jer 'vodi u grijeh', piše britanski Guardian.

 

#Svijet