Članak

Nastavio se šverc ekskluzivnih brojeva BH Telecoma

U prvoj priči broj 062-444-044 koštao je 370 KM, danas košta 320 KM.

SARAJEVO, (Patria) - Novinska agencija Patria objavila je 16. augusta priču o lako pamtljivim brojevima BH Telecoma, koji se na oglasnoj mreži olx.ba prodaju po ekstremno visokim cijenama. 

U tekstu pod naslovom “Cijene lako pamtljivih brojeva BH Telecoma i do 845 KM”, objavili smo kako se na profilu “Jurgen” prodaju brojevi čija cijena dostiže i 845 KM. 

Dan poslije, profil “Jurgen” bio je uklonjen. Posljednjih dana ponovo je aktivan i nanovo prodaje Telecomove brojeve. Nekih brojeva sa prethodnog spiska više nema, a poredeći cijene, vidljivo je da su dosta manje. 

U prvoj priči broj 062-444-044 koštao je 370 KM, danas košta 320 KM. Najskuplji broj koji smo pronašli tokom prve priče bio je 062 44 44 45 i koštao 854 KM. Danas ga nema u ponudi na olx.ba.

 

Podsjećamo, odgovor BH Telecoma na naš upit u prvoj priči glasio je “Prodaja lako pamtljivih brojeva na kupoprodajnoj mreži olx.ba aktivnost je koja se odvija neovisno od BH Telecoma. Prema našim informacijama, riječ je o brojevima koji su u toku prethodnih 10 i više godina kupljeni u BH Telecomu, nakon čega su, vjerovatno kao prepaid brojevi, mijenjali svoje vlasnike dok nisu završili kod nekog od preprodavača na kupoprodajnoj mreži olx.ba. Ne možemo komentarisati da li se radi o ilegalnoj prodaji, obzirom da je riječ o prepaid brojevima koji se jednokratno kupuju, bez sklapanja ugovornog odnosa sa BH Telecomom, ali možemo svakako preporučiti našim korisnicima da, zbog vlastite sigurnosti i garantnog certifikata, prepaid pakete/brojeve kupuju na prodajnim mjestima BH Telecoma ili partnerskim prodajnim mjestima”, izjavili su iz BH Telecoma za Novinsku agenciju Patria. 
 
Teško je povjerovati u priču o “starim” brojevima, koji završavaju kod preprodavača, kada na svakom spisku brojeva profila “Estakvirla” piše da je riječ o “novim i neotpakovanim brojevima”. 

Agencija Patria saznaje da su u priču o preprodaji “lako“ pamtljivih brojeva uključeni uposlenik BH Telecoma, koji snabdijeva preprodavca. Također, nezvanično saznajemo da je preprodavac brojeva uposlenik jedne bh. sigurnose agencije. 

U BH Telecomu se ograđuju od ovog vida prodaje, a sigurnosne i poreske institucije ne reaguju na ilegalnu preprodaju brojeva, čija je realna vrijednost 5 KM. Očito da je običnim građanima “zabranjeno” posjedovanje “lako” pamtljivih projeva. Rijetki za broj mogu izdvojiti 400 ili 500 KM. 
 

#BiH