Članak

Sjeverna Koreja prekinula pregovore sa SAD

Prekinuti pregovori o nuklearnom naoružanju između predstavnika Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Američkih država.

(Patria) – Pregovori o nuklearnom naoružanju između predstavnika Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Američkih država koji su se održavali u Štokholmu, prekinuti su čime su narušena očekivanja za brži izlazak iz višemjesečnog zastoja.

Pregovori koji su trajali gotovo devet sati prvi su zvanični susret dvije strane od juna kada su se američki predsjednik Donald Trump i lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un dogovorili da obnove pregovore nakon neuspjelog samita početkom godine u Vijetnamu. Od tada su SAD pokušavale obnoviti pregovore što im je uspjelo tek sada, posredovanjem Švedske.

Glavni pregovarač Sjeverne Koreje, Kim Myong Gil optužio je SAD za 'nefleksibilnost', navodeći da američki pregovarači 'ne žele promijeniti stara stajališta i stavove', zbog čega 'pregovori nisu ispunili naša očekivanja te su prekinuti', objasnio je Kim novinarima.

Američki državni odjel naveo je u saopćenju da Kimovi komentari ne očituju 'sadržaj ili duh' pregovora, te da su 'SAD predstavile kreativne ideje i imale dobru raspravu sa predstavnicima Sjeverne Koreje'. U saopćenju se kaže i to da 'SAD i Sjeverna Koreja ne mogu prevazići nasljeđe 70 godina rata i neprijateljstva na Korejskom pouotoku u toku samo jedne subote'.

- Radi se o složenim pitanjima koja zahtijevaju snažnu posvećenost obje zemlje, kaže se u saopćenju.

S druge strane, pregovarač Sjeverne Koreje kritizirao je američki stav navodeći da 'su nas uvelike razočarali i uništili naš entuzijazam jer nisu donijeli ništa za pregovarački sto'.

Samo dan nakon najave novih pregovora, Sjeverna Koreja je ispalila novi balistički projektil sa podmornice, što je naročito potaklo negativne reakcije zemalja regiona.

Švedska je predložila novu rundu pregovora za dvije sedmice što je Washington prihvatio, dok se Sjeverna Koreja nije jasno očitovala.

Pregovarač Sjeverne Koreje izjavio je da je denuklearizacija Korejskog polutokoa moguća, ali tek nakon što se 'otklone sve prepreke koje prijete našoj sigurnosti i našem razvoju', sugerirajući između ostalog američke ekonomske sankcije.

 

 

 

#Svijet