Članak

Reakcija EU na Johnsonov prijedlog za irsku granicu: Ostajemo otvoreni, ali nismo uvjereni

(Patria) – Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk izjavio je u čevrtak da EU 'stoji čvrsto iza Irske' u pogledu Brexita.

(Patria) – Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk izjavio je u čevrtak da EU 'stoji čvrsto iza Irske' u vezi sa zadnjim planom Brexita koji je predstavio britanski premijer Boris Johnson.

Tusk je također izjavio da 'nije uvjeren' prijedlogom na koji je EU suviše dugo čekala i koji dolazi nešto manje od mjesec dana prije roka za Brexit 31. oktobra.

To je samo jedna od skeptičnih reakcija na Johnsonov prijedlog alternativnog rješenja za irsku granicu koje zahtijeva EU kako bi održala integritet evropske carinske unije i jedinstveno tržište nakon Brexita.

Irski premijer Leo Varadkar komentirao je da je prijedlog 'zakazao u mnogim aspektima', a sličnog mišljenja su i predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker i članovi grupe za Brexit u Evropskom parlamentu.

Podsjetimo, plan koji je britanska vlada predstavila EU prodrazumijeva da Sjeverna Irska napusti carinsku uniju EU zajedno s ostatkom Velike Britanije na kraju tranzicijskog perioda. To znači da bi se na irskom otoku stvorili novi carinski punktovi, čemu su se Brisel i Dablin oduvijek protivili.

Nadalje, Sjeverna Irska bi ostala povezana sa EU pravilima o robama za jedinstveno tržište, ali bi aranžman odobravao zvanični Belfast svake 4 godine.

Britanski premijer smatra da je vlada pokazala fleksibilnost jer je plan 'kompromisno rješenje'.

Međutim, Irska i EU smatraju da ne smije doći do uspostavljanja granice između Sjeverne Irske i Irske: 'Irska vlada, narod, Sjever i Jug ne žele carinske punktove ili trgovinske tarife između Sjevera i Juga', tvrdi premijer Varadkar.

Ministar vanjskih poslova Irske Simon Coveney kazao je irskom parlamentu da, ukoliko se radi o posljednjoj ponudi britanske vlade, do sporazuma neće ni doći, ali da se ipak radi o 'ozbiljnom prijedlogu' koji je 'odskočna daska' prema finalnom dogovoru, piše Euronews.

Grupa za Brexit pri Evropskom parlamentu smatra da prijedlog ne tretira stvarne probleme koji se trebaju riješiti ukoliko se ukloni backstop, kao što su ekonomija cjelokupnog otoka, poštivanje sporazuma 'Good Friday' i integritet Jedinstvenog tržišta.

 

 

#Svijet