Članak

Sjeverna Koreja testirala balistički projektil

(Patria) – Sjeverna Koreja je testirala novi tip balističkog projektila lansiranog s podmornice.

(Patria) – Sjeverna Koreja je testirala novi tip balističkog projektila lansiranog s podmornice.

Projektil ispaljen u vertikalnom smjeru sa istočne obale Sjeverne Koreje 'nema negativan uticaj na sigurnost susjednih zemalja',  izvijestila je sjevernokorejska državna novinska agencija.

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un 'poslao je iskrene čestitke' svima koji su bili uključeni u testno lansiranje, kaže se u istom izvještaju.

Zvanični Japan je saopćio da je projektil sletio unutar njegove ekskluzivne ekonomske zone, iako nema izvještaja o šteti.

Prema južnokorejskim vojnim izvještajima, projektil se kretao brzinom od 450 km na sat, do maksimalne visine od 910 km.

Američki državni odjel pozvao je Pyongyang da se 'suzdrži od provokacija', te da ostane posvećen pregovorima o nuklearnom naoružanju.

Južna Koreja je također izrazila jaku zabrinutost, dok je premijer Japana Shinzo Abe osudio lansiranje projektila, nazvavši ga kršenjem rezolucije UN-ovog Vijeća sigurnosti.

Sjeverna Koreja je odbacila rezolucije koje stavljaju zabranu na testiranje i upotrebu tehnologije balističkih projektila, navodeći da krše pravo zemlje na samoodbranu.

Lansiranje balističkog projektila je deveto po redu od sastanka američkog predsjednika Donalda Trumpa i Kim Jong-una, a dolazi ubrzo nakon što je zvanični Pyongyang najavio nastavak pregovora sa SAD u narednu subotu.

#Svijet