Članak

Crnadak: Najoštrije osuđujem i u potpunosti odbacujem Dronjićeve stavove

Kaže da će Ministarstvo do kraja dana uputiti zvaničan odgovor na protestnu notu Ujedinjenih nacija u kojem će se i službeno ograditi od Dronjićevog nastupa.

SARAJEVO, (Patria) - Najoštrije osuđujem i u potpunosti odbacujem navode državnog službenika u Ministarstvu vanjskih poslova BiH Ivice Dronjića kojima je na uvredljiv i nipodaštavajući način govorio o zemlji iz koje dolazi rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH Steliana Nederi.

Poručio je u izjavi za medije ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, povodom protestne note UN-a BiH zbog stavova Dronjića.

"Izjave koje je ovaj državni službenik dao u televizijskom intervjuu ne odražavaju stavove Ministarstva vanjskih poslova, niti na bilo koji način mogu da se smatraju zvaničnim stavom BiH.
Ivica Dronjić je na ovaj način ugrozio napore koje BiH kroz institucije na svim nivoima vlasti u BiH godinama ulaže u saradnju sa ovom najvažnijom međunarodnom političkom organizacijom.
Nadležne službe u MIP BiH utvrdiće da li postoji osnov za disciplinsku odgovornost državnog službenika Dronjića i djelovaće u skladu sa propisima", dodaje Crnadak.

Kaže da će Ministarstvo do kraja dana uputiti zvaničan odgovor na protestnu notu Ujedinjenih nacija u kojem će se i službeno ograditi od Dronjićevog nastupa.

"Brzim odgovorom na protestnu notu ukazaćemo da ovakav neodgovoran potez jednog državnog službenika ne smije da bude prepreka daljoj saradnji BiH sa UN u raznim oblastima, te da se nadamo da neće usporiti sprovođenje brojnih višemilionskih projekata u BiH", poručio je Crnadak.

Bosna i Hercegovina je po prvi put od UN-a dobila protestnu notu i to zbog Ivice Dronjića, bivšeg ambasadora u UN-u, inače kadra Dragana Čovića kojeg je sa ambasadorskog mjesta smijenio Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH. Nota je upućena zbog nacionalističkih ispada Dronjića. 

#BiH