Članak

Netanyahuov mandat za formiranje vlade dio kompromisnog rješenja

(Patria) – Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i lider alijanse Plavo i bijelo Benny Gantz susrest će se u srijedu kako bi još jednom pokušali dogovoriti formiranje jedinstvene vlade.

(Patria) – Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i lider alijanse Plavo i bijelo Benny Gantz susrest će se u srijedu kako bi još jednom pokušali dogovoriti formiranje jedinstvene vlade.

Raniji sastanci nisu urodili plodom jer Gantz odbija ući u vladu s Netanyahuom, navodeći kao razlog njegovu umiješanost u korupciju zbog koje mu prijeti podizanje optužnice.

I dok je vrh Netanyahuove stranke, kako tvrde, 'vrlo razočaran jer Plavo i bijelo ne pokazuju volju za kompromisom', Gantzova alijansa okrivljuje Likud za nedostatak progresa jer insistiraju na desničarskom bloku od 55 članova Knesseta i 'praznim sloganima koji će rezultirati sa trećim izborima', izjavila je glasnogovornica Plavo i bijelo i podvukla da 'Izrael zaslužuje sveobuhvatniju, liberalnu, jedinstvenu vladu na čelu s Gantzom i mi ćemo nastaviti raditi na tome'.

Kada je predsjednik Rivlin imenovao Netanyahua za mandatara vlade uprkos tome što je Gantzova alijansa osvojila više podrške (jedno mjesto više u parlamentu), mnogi su pomislili da se radi o nekoj vrsti političkog dogovora, radije nego drskom favoriziranju Netanyahua (iako je sigurno bilo i takvih pretpostavki).

Ispostavilo se da Rivlin ima na umu vrlo konkretan prijedlog koji podrazumijeva kompromisno rješenje za zastoj uzrokovan odbijanjem Gantza da uđe u vladu sa Netanyahuom sve dok je ovaj predmetom optužbi za korupciju.

U skladu sa postojećim zakonom, ministar može zamijeniti premijera do 100 dana ako premijer nije u stanju obavljati funkciju. Rivlin je predložio izmjenu ovog zakona koja podrzumijeva kreiranje zvanične pozicije zamjenika premijera, gdje je optužnica primjer 'okidača' za zamjenika da preuzme premijersku funkciju, uz produžetak tranzicijskog perioda na više od 100 dana.

Izraelski mediji pišu da je Netanyahu pristao na prijedlog.   

Pored toga, Rivlin je predložio paritetnu vladu kako bi vladin portfolio jednako distribuirao između desničarskog bloka i alijanse lijevog centra Plavo i bijelo, čime bi alijansa sa svoja 33 mjesta (bez koalicije sa manjim strankama) imala jednaku izvršnu moć kao desničarski blok sa svojih 55.

U slučaju još jednog neuspjelog dogovora između Netanyahua i Gantza na sastanku u srijedu, Netanyahu će vjerovatno biti primoran vratiti mandat formiranja vlade Rivlinu, koji će, pretpostavlja se, isti proslijediti Gantzu.

Pokušaj Rivlina da formira jedinstvenu nacionalnu vladu umjesto da produbi političku fragmentaciju formaliziranjem izbornog rezultata, sa svoje strane je podržao i Avigdor Liberman koji zagovara isti koncept.  

On je na svom facebook profilu komentirao da između Likuda i Plavo i bijelo ne postoji mnogo ideološke različitosti 'koja se ne bi mogla prevazići', te je pozvao da u novoj godini svi 'pokažu odgovornost, stave na stranu ego i lične interese i osnuju vladu koja će početi rješavati probleme i izazove s kojima se susrećemo'.

U Gantzovim rukama je ključna karta, ali je pitanje da li i kako će je upotrijebiti u srijedu.

 

#Svijet