Članak

Ko pomaže Sebiji Izetbegović da smijeni rektora Sarajevskog univerziteta?

Za sada nije poznato na koju „kritičnu masu“ je mislila Izetbegović, ali sigurno je da se turbulentni odnosi na relaciji rektor – Medicinski fakultet nastavljaju. 

Piše: A. Varatanović

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu jučer je održana sjednica Nastavno-naučnog vijeća Medicinskog fakulteta u Sarajevu koju je sazvala i kojom je predsjedavala smijenjena dekanesa Semra Čavaljuga. Na toj sjednici koja je održana izvan akademskog prostora odnosno izvan Medicinskog fakulteta, članovi NNV-a nisu postupili prema aktu Univerziteta u Sarajevu da izaberu v.d. dekana tog fakulteta kao i da se raspiše konkurs za izbor dekana. Umjesto toga, na dnevni red je stavljen prijedlog za prijevremeno razrješenje rektora Univerziteta u Sarajevu. 

U raspravi koja se vodila, prema tvrdnjama izvora Patrije, na račun rektora upućene su brojne optužbe, a konačan epilog je inicijativa za prijevremeno razrješenje rektora. Prema nezvaničnim informacijama, direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović i član NNV-a Medicinskog fakulteta u Sarajevu kazala je da je u razgovoru s drugim dekanima „zaključila da ima kritičnu masu za razrješenje rektora“. 

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj kratko je prokomentirao jučerašnju sjednicu NNV-a.

„Čuo sam za održavanje sjednice NNV-a Medicinskog fakulteta izvan akademskog prostora. Detalje ne znam i ne bih u ovom trenutku ništa više komentirao. Kada dobijem zaključke s te sjednice onda ću moći nešto više reći“, kazao je Škrijelj za Patriju. 

Sjednicu NNV-a napustila su dva člana koja su trebala biti izabrana u zvanje vanrednog profesora na Medicinskom fakultetu. Nakon što su se pokušali obratiti na sjednici, a što Čavaljuga nije dozvolila, njih dvoje su napustili sjednicu. Sa dnevnog reda zatim je skinuta i tačka o njihovom izboru u zvanje vanrednog profesora, dok su drugi izbori u zvanja provedeni. Ovakvim postupkom NNV-a nanesena je šteta po njihov radno-pravni status, a o svemu će se izjasniti i Univerzitet u Sarajevu.   

U isto vrijeme dok se održavala zakonski upitna sjednica NNV-a na KCUS-u, rektor Škrijelj prisustvovao je sjednici Vlade KS, gdje se raspravljalo o budžetu Univerziteta u Sarajevu. Predviđeni budžet za UNSA iznosi 125 miliona KM, a rektor je dobio podršku većine članova Vlade. Iduće sedmice trebali bi uslijediti razgovori predstavnika Vlade, Rektorata UNSA i Sindikata Univerziteta kako bi se predloženi budžet usaglasio.

Ko može podnijeti prijedlog za razrješenje rektora?

Prema Zakonu o visokom obrazovanju KS, obrazložen prijedlog za razrješenje rukovodioca visokoškolske ustanove Senatu može podnijeti ministar u ime osnivača, sam osnivač, najmanje jedna trećina članova Upravnog odbora, najmanje jedna trećina članova Senata i najmanje tri vijeća organizacionih jedinica.

„O prijedlogu za prijevremeno razrješenje rukovodioca visokoškolske ustanove Senat odlučuje tajnim glasanjem i za donošenje odluke o razrješenju potrebna je natpolovična većina od ukupnog broja članova Senata sa pravom glasa“, navodi se u Zakonu. 

Rektora može prijevremeno razriješiti i Upravni odbor ali iz razloga koji se odnose na poslovanje Univerziteta u Sarajevu. 

Rukovodilac visokoškolske ustanove za svoj rad u domenu akademskih pitanja odgovora Senatu, a u domenu poslovanja Upravnom odboru, precizira se u Zakonu. 

Za sada nije poznato na koju „kritičnu masu“ je mislila Izetbegović, ali sigurno je da se turbulentni odnosi na relaciji rektor – Medicinski fakultet nastavljaju. 

#Specijal