Članak

Izrael: Netanyahu dobio mandat za formiranje vlade

(Patria) – Predsjednik Izraela Reuven Rivlin dodijelio je mandat za formiranje vlade premijeru Benjaminu Netanyahuu.

(Patria) – Predsjednik Izraela Reuven Rivlin dodijelio je mandat za formiranje vlade premijeru Benjaminu Netanyahuu čija je donedavno vladajuća stranka Likud osvojila nešto manje podrške od pobjedničke alijanse Plavo i bijelo Bennyija Gantza.

Iako je njegov izbor iznenađujući obzirom na politički neuspjeh Likuda, ne znači da će Netanyahu biti na čelu vlade Izraela.

Pred Netanyahuom je težak zadatak formiranja većinske vlade u narednih 6 sedmica. Pritom je jedna od najvećih prepreka podijeljenost Knesseta (parlamenta) o čemu govore izborni rezultati.

Da bi uspio, Netanyahu će morati osigurati podršku najmanje 61 od 120 članova parlamenta. Ukoliko ne uspije, predsjednik Rivlin može dodijeliti zadatak formiranja vlade nekom drugom, najvjerovatnije lideru opozicije Bennyiju Gantzu.  

Ponovljeni scenario iz maja ove godine, sa sličnim izbornim rezultatom, potiče špekulacije o mogućim trećim izborima ukoliko formiranje vlade ponovo doživi fijasko.

Pokušaj predsjednika Rivlina da uvjeri rivale Netanyahua i Gantza da prevaziđu različitosti i formiraju jedinstvenu nacionalnu vladu - nije uspio.

Najveća prepreka Netanyahu da formira vladu je Avigdor Liberman sa 8 mjesta u parlamentu koji ne želi u koaliciju sa desničarskim i religioznim strankama, nego je bliži ideji jedinstvene nacionalne vlade.

Pred Netanyahuom je teška sedmica jer se mora pojaviti na finalnom saslušanju zbog navodne povezanosti sa korupcijom. Ukoliko zadrži mandat premijera, neće morati podnijeti ostavku čak i ako bude optužen.

 

#Svijet