Članak

Predložen pritvor za Rajkovića koji je prijetio imamu u Bosanskom Novom

Osumnjičeni Rajković pod istragom je Tužilaštva BiH i osumnjičen je za krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

SARAJEVO, (Patria) - Postupajući tužilac Tužilaštva BiH nakon ispitivanja osumnjičenog Danela Rajkovića uputit će prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora. Obrazloženje je da bi Rajković boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i počiniti novo krivično djelo ili dovršiti započeto.

Osumnjičeni Rajković pod istragom je Tužilaštva BiH i osumnjičen je za krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a. KZ-a BiH.

On je u više navrata tokom 2019. godine, putem društvenih mreža, upućivao ozbiljne, uvredljive i teške prijetnje, usmjerene na pripadnike bošnjačkog naroda u BiH, te upućivao ozbiljne prijetnje imamu džemata Bosanski Novi, prema kojem je upućivao prijetnje za život i sigurnost vjerskog službenika i članova njegove porodice.

Prije nekoliko dana ispred centralne džamije Mehmed age Zvizdića u Gacku Rajković je izvršio veliku nuždu, a što su zabilježile nadzorne kamere.

#CrnaHronika