Članak

Saudijska Arabija upozorila Iran da 'strpljenje ističe'

(Patria) – Saudijska Arabija je upozorila da još uvijek razmatra opciju vojnog odgovora protiv Irana zbog nedavnih napada na naftne pogone Aramco.

(Patria) – Saudijska Arabija je upozorila da još uvijek razmatra opciju vojnog odgovora protiv Irana zbog nedavnih napada na naftne pogone Aramco.

Upozorenje je stiglo od saudijskog ministra vanjskih poslova Adela al-Jubeira koji je također kazao da očekuje UN-ov izvještaj o porijeklu napada, te da je izjava EU u kojoj se odgovornost pripisuje Iranu – 'vrlo značajna'.

Saudijska Arabija još uvijek vrši pritisak na američku vladu da pored pooštrenih sankcija za Iran koje je obznanio Trump 14. septembra, uzme u obzir mobiliziranje dodatnih trupa u odbrani naftnih pogona.

Komentirajući situaciju na marginama sjednice generalne skupštine UN-a koja se održava u New Yorku, Jubeir je kazao i to da Saudijska Arabija želi mobilizirati 'međunarodnu podršku, i razmotriti više opcija – diplomatske, ekonomske i vojne – i potom donijeti odluku'. Naglasio je da Iran mora biti svjestan da se strpljenje SAD-a može uskoro primaći kraju.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron koji je prije napada uzeo ulogu svojevrsnog medijatora između Irana, EU i SAD-a, izjavio je da se nada ponovnom vraćanju za pregovarački sto, međutim, iranski predsjednik Hassan Rouhani negirao je da je voljan povući zahtjev za ukidanje sankcija kako bi se pregovori obnovili.

Podsjetimo, iako su jemenski pobunjenici Hutiji (koje podržava Iran) preuzeli odgovornost za napade, SAD i Saudijska Arabija su okrivile Iran koji negira umiješanost.

SAD su javno stavile do znanja da neće poduzimati vojni odgovor na napade, ali su najavili podršku odbrambenim snagama Saudijske Arabije, kao i druge forme pritiska na Iran kao što su to već pooštrene sankcije.

Iako je javno pozvao i druge države da se pridruže Americi u pogledu pritiska na Iran, Trump je ipak sugerirao da postoji put ka miru, piše britanski list Guardian.

 

 

#Svijet