Članak

Simbole Bosne i Hercegovine osim u našim srcima, isticati u našim kućama i radnim prostorijama

Ustavom Bosne i Hercegovine je propisano „Bosna i Hercegovina će imati one simbole koje svojom odlukom odredi Parlamentarna skupština i potvrdi Predsjedništvo“.

Piše: Dr. sc. Enver Išerić


Ustavom Bosne i Hercegovine je propisano „Bosna i Hercegovina će imati one simbole koje svojom odlukom odredi Parlamentarna skupština i potvrdi Predsjedništvo“. Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine je donijela Zakon o grbu Bosne i Hercegovine i Zakon o zastavi Bosne i Hercegovine. Donošenjem tih zakona utvrđeni su simboli naše države. A šta su to simboli? Simboli su znaci ili oznake koje označavaju neki pojam ili na njega podsjećaju. Postoje simboli koji označavaju sreću, ljubav, mržnju i sl. Postoje i vjerski simboli, kao npr. mjesec i zvijezda, krst, Davidova zvijezda itd. I obično se većina ljudi, prema ovim simbolima odnosi sa ljubavlju i poštovanjem, i to kako prema simbolu svoje vjere tako i prema simbolima drugih vjerskih zajednica. I niko nije spreman prihvatiti činjenicu da se neko prema njegovom vjerskom simbolu odnosi na način kojim će ih oskrnaviti ili na bilo koji način omalovažiti. Zašto je to tako? Pa jednostavno zato što odnosom prema simbolima izražavamo i naš odnos prema vjeri koju simbolizira, ali i prema pripadnicima te vjere.

Određeni simboli predstavljaju i ljubav, npr. srce je ljudski organ, ali simbolizira i ljubav. Nećemo se detaljno baviti ovim pitanjem, ali da postavimo sebi i drugima jedno vrlo jednostavno, ali i vrlo važno pitanje: Šta je sa simbolima naše države Bosne i Hercegovine i kakav odnos imamo prema njima? Odgovoriti na ovo pitanje je moguće konstatacijom da u većini službenih prostorija državnih i entitetskih organa nema državnih obilježja (grba i zastave). Posebno je potrebno istaći da je vrlo specifična situacija u Federaciji Bosne i Hercegovine, jer Federacija Bosne i Hercegovine od 2006. godine, kada je Ustavni sud BiH utvrdio da grb i zastava Federacije te grb i himna Republike Srpske nisu u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine, jer krše Međunarodnu konvenciju o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije, nema svoje simbole. Parlamentima oba entiteta naloženo je da u roku od šest mjeseci usaglase navedene odredbe sa državnim Ustavom.
I tako od daleke 2006. godine pa sve do dana današnjega, većina organa uprave i institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine u svojim prostorijama nema nikakvih obilježja. To se posebno odnosi na federalne organe i institucije, jer kantonalni i općinski organi, ako ništa drugo, imaju svoja obilježja, a grb i zastava Bosne i Hercegovine koristi se u onim organima u kojima je značajno izražena ljubav prema domovini i odnos prema njenim simbolima.

Zakonom o grbu Bosne i Hercegovine nije (nažalost) propisana obaveza isticanja grba na zgradama gdje entitetska, kantonalna, gradska i općinska tijela, unutar Bosne i Hercegovine, imaju svoja sjedišta, kao i u ceremonijalnim prostorijama ovih zgrada, ali je dozvoljena njegova upotreba. Zbog toga je potrebno da rukovodioci organa svih nivoa vlasti izvrše nabavku i osiguraju isticanje grba Bosne i Hercegovine u svim radnim prostorijama svih entitetskih, kantonalnih, gradskih i općinskih organa, ustanova i preduzeća. To je potrebno zbog izražavanja naše ljubavi prema našoj domovini, ali i kao stalni podsjetnik da radimo u ime naše države poštujući njen Ustav i zakone. Također bi bilo jako poželjno da općine, u saradnji sa drugim nivoima vlasti, osiguraju da svako domaćinstvo ima jednu zastavu Bosne i Hercegovine, koja bi se isticala za vrijeme praznika naše domovine.

Ako neko ima bilo kakvu sumnju u pogledu svega navedenog, neka se samo podsjeti na nedavne događaje oko isticanja zastave Bosne i Hercegovine i entiteta u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i moći će zaključiti da simboli države imaju izuzetno veliku važnost.

O upotrebi i isticanju državnih simbola i o našem odnosu prema njima, možemo naučiti puno od velikih i razvijenih država u svijetu i od odnosa njihovih građana prema državnim simbolima.
Neka isticanje državnih simbola u našim radnim prostorijama bude prvi korak našeg novog odnosa prema njima i izraz ljubavi prema našoj domovini, ali i jačanja ustavnog patriotizma, što znači da naša politička privrženost treba da počiva na normama, i procedurama našega društva izgrađenog na zajedničkim političkim vrijednostima kao što su demokratija i sloboda mišljenja.

#BiH