Članak

Vrhovni sud Velike Britanije zasjeda o suspenziji parlamenta

(Patria) – Vrhovni sud Velike Britanije priveo je kraju drugi dan trodnevnog zasjedanja o legalnosti odluke premijera Borisa Johnsona o suspenziji parlamenta.

(Patria) – Vrhovni sud Velike Britanije priveo je kraju drugi dan trodnevnog zasjedanja o zakonitosti odluke premijera Borisa Johnsona o suspenziji parlamenta.

Vladin odvjetnik James Eadie podvukao je da je odluka premijera da suspendira parlament na 5 sedmica 'političko pitanje', te da utoliko nije za sud.

On je pred 11 najviših britanskih sudija također rekao da je Johnsonova odluka stvar 'više politike' te kao takva nije za sudije da razmatraju: 'Parlament poziva vladu na odgovornost, a ne sudovi', kazao je Eadie, dodajući da zakonodavci mogu izglasati nepovjerenje vladi ako to žele.

Međutim, on je dobio kontraargument da vlada nije ostavila ni prostor ni vrijeme parlamentu da vrši takvu svoju funkciju, na što je on uzvratio da je parlament imao vremena za pravni odgovor protiv suspenzije, kao što je uradio u pogledu Brexita bez sporazuma, ali da to nije uradio.

On je u svom izlaganju naveo i tri primjera pravovaljane suspenzije parlamenta od strane premijera iz 1914., 1930. i 1948. godine.

Sudija lord Wilson pitao je odvjetnika da li postoji neko u boljoj poziciji nego što je to vrhovni sud da ocijeni da li je suspenzija parlamenta ilegalna, dok je lord Sales postavio pitanje zar nije bolje da Vrhovni sud odlučuje umjesto da se u problem 'uvlači kraljica'.

Podsjećamo, presuda škotskog suda je da je suspenzija parlamenta nelegalna. Vlada Velike Britanije je protiv te odluke uložila žalbu, što je također predmetom saslušanja na Vrhovnom sudu.

Slučaj je pobudio veliki interes javnosti te se redovi pred sudom počinju formirati već u 6:30 ujutru kako bi se zauzelo mjesto u sudnici.

Suđenje se nastavlja u četvrtak kada će saslušati argumenti vlada Škotske i Velsa, kao i bivšeg premijera Johna Majora.

 

#Svijet