Članak

Puštene u prodaju karte za dokumentarne filmove AJB DOC Film Festivala

Cjelokupan program festivala bit će prikazan u Multiplexa Cinema City.

SARAJEVO, (Patria) - Puštene su u prodaju karte za dokumentarne filmove drugog AJB DOC Film Festivala, koji će u Sarajevu biti održan od 20. do 24. septembra. 

Change ili promjena tema je drugog AJB DOC festivala, na koje će biti prikazana 23 dokumentarna filma.

„Nakon Prvog AJB DOC Film Festivala, koji se pokazao veoma uspješnim, ulazimo u fazu kada treba postati veći i bolji na svim nivoima. Imali smo sreću, koja, možda, i nije slučajna, da je pobjednički film prošle godine bio nominovan za nagradu Oscar. Ove godine prikazat ćemo pet filmova bosanskohercegovačke koprodukcije i veliko nam je zadovoljstvo da se u našoj zemlji još snimaju kvalitetni dokumentarni filmovi. S aspekta napetosti i zanimljive priče, dokumentarni filmovi danas mogu parirati igranim filmovima, a dodatno imaju i notu obrazovnog aspekta i osvještavanja o određenoj temi. Vjerujem da dokumentarni film ima moć da mijenja svijet i svijest,“ kazao je nedavno Edhem Fočo, direktor AJB DOC Film Festivala.

Organizatori festivala su saopćili da su se na Drugi AJB DOC Film Festival odazvali autori iz cijelog svijeta i u festivalskoj bazi bilo je prijavljeno više od 400 filmova iz 21 zemlje.

„Sarajevo već postaje prepoznatljivo po festivalima, drago nam je da i AjB daje doprinose tome“, rekao je tokom najave AJB DOC Film Festival novinarima u Sarajevu direktor AJB Tarik Đođić.

Al Jazeera Balkans Documentary Film Festival AJB DOC međunarodni je festival dokumentarnog filma koji organizuje televizijska kuća Al Jazeera Balkans, u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe.

Cjelokupan program festivala bit će prikazan u Multiplexa Cinema City.

#Lifemagazin