Članak

Američki Odjel za pravdu tužio Snowdena zbog nove knjige

(Patria) – Američki Odjel za pravdu tužio je bivšeg uposlenika i ugovarača Edwarda Snowdena zbog objave njegove nove knjige 'Trajni zapis'...

(Patria) – Američki Odjel za pravdu tužio je bivšeg uposlenika i ugovarača Edwarda Snowdena zbog objave njegove nove knjige 'Trajni zapis', navodeći kao razlog 'kršenje sporazuma o neotkrivanju informacija koji je potpisao sa CIA i NSA'.

U saopćenju za javnost Odjela za pravdu navodi se da je Snowden objavio knjigu bez da je prethodno proslijedio agencijama na pregled i autorizaciju prije objave, čime je prekršio sporazume koje je potpisao.

Također je navedeno da cilj nije zaustaviti objavu knjige nego povratiti prihode koje će Snowden dobiti prodajom knjige.

Snowdena brani Ben Wizner, odvjetnik pri Uniji američkih građanskih sloboda, koji tvrdi da je tužba neutemeljena jer 'knjiga ne sadrži vladine tajne koje nisu ranije bile objavljene od strane respektabilnih medija', kazao je Wizner, dodajući da bi Snowden proslijedio knjigu vladi prije objave da je mogao biti siguran da će knjiga biti pregledana s 'dobrom voljom'.

Snowden živi u Rusiji od 2013. godine nakon što je razotkrio detalje tajnog programa praćenja američkih obavještajnih službi.

U SAD je tražen zbog špijunaže.

 

 

#Svijet