Članak

MUP KS: Rasvijetljeno više krivičnih djela razbojništva i teških krađa motornih vozila

Policijski službenici Odjeljenja za imovinske delikte nastavljaju dalji rad na dokumentovanju kriminogenih aktivnosti navedenih lica.

SARAJEVO, (Patria) - Policijski službenici Odjeljenja za imovinske delikte, Sektora kriminalističke policije, Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, su tokom prethodnog perioda, poduzimajući planske mjere i radnje na rasvjetljavanju i dokumentovanju krivičnih djela iz člana 289. (Razbojništvo) i 287. (Teška krađa motornih vozila) Krivičnog zakona FBiH, izvršenih na području Kantona Sarajevo u periodu od marta do septembra ove godine, preduzeli niz operativno taktičkih mjera i radnji s ciljem pribavljanja dovoljno dokaza koji se odnose na lica koja se dovode u vezu sa izvršenjem predmetnih krivičnih djela.

Kao izvršioci krivičnih djela u pomenutom periodu identifikovani su: B. A. (1988.), Z. H. (1990.), D. A. (1983.), H. E. (1975.), V. A. (1991.), O. H. (1994.), svi iz Sarajeva i G. A. (1980.) iz Istočnog Sarajeva. 

"U cilju daljeg dokumentovanja kriminogenih aktivnosti navedenih lica, kako samostalno, tako u saradnji sa drugim policijskim agencijama i organizacionim jedinicima Uprave policije, po prethodno pribavljenim Naredbama nadležnog Suda, izvršeno je više pretresa na području Kantona Sarajevo i Istočnog Sarajeva kojom prilikom su oduzeti predmeti koji se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela i koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku, saopćio je MUP KS.

Nadležnom Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo podnesen je izvještaj o počinjenim krivičnim djelima protiv navedenih sedam lica, a zbog postojanja osnova sumnje da su u navedenom periodu izvršili četiri krivična djela: razbojništvo u poslovnici "Raiffeisen banke" u Hrasnici, općina Ilidža; razbojništvo u poslovnom objektu "Genelec" doo u ulici Ložionička, općina Novo Sarajevo; teška krađa putničkog motornog vozila (pmv) marke "Škoda Fabia" austrijskih registarskih oznaka iz ulice B. Nušića, područje Općine Novi Grad Sarajevo i krađa pmv marke "Toyota Yaris" bh. registarskih oznaka iz ulice Talirevića, općina Stari Grad Sarajevo", saopćeno je iz MUP KS. 

Policijski službenici Odjeljenja za imovinske delikte nastavljaju dalji rad na dokumentovanju kriminogenih aktivnosti navedenih lica, jer postoje osnovi sumnje da su isti, pored navedena četiri, u pomenutom periodu, izvršili više krivičnih djela na području Kantona Sarajevo.

Navedena lica se sumnjiče da su prvo vršili teške krađe motornih vozila, a potom ukradena vozila koristili prilikom izvršenja krivičnih djela razbojništva i, do sada, je pronađeno šest vozila, za koja se sumnja da su ih isti otuđili, a potom koristili za izvršenje krivičnih djela razbojništva.

Lica B. A. i D. A. su 13. septembra od strane policijskih službenika Odjeljenja za imovinske delikte predata u dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo, dok su lica Z. H. i G. R. istog dana od strane policijskih službenika FUP-a, u okviru akcije „Orka“, predati u dalju nadležnost Kantonalnog tužilaštva HNK-a, obzirom da se dovode u vezu i sa krivičnim djelima izvršenim na području Herecgovačko-neretvanskog kantona, lice H. E. se od ranije već nalazi u pritvoru po prijedlogu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, dok se V.A. nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u KPZ Zenica, a lice O. H. je nakon kriminalističke obrade u ranijem periodu, uz saglasnost Kantonalog tužilaštva Kantona Sarajevo, pušteno da se brani sa slobode.

#CrnaHronika