Članak

Donald Trump smijenio savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona

(Patria) – Američki predsjednik Donald Trump smijenio je Johna Boltona sa funkcije savjetnika za nacionalnu sigurnost, navodeći kao razlog 'duboko neslaganje'.

(Patria) – Američki predsjednik Donald Trump smijenio je Johna Boltona sa funkcije savjetnika za nacionalnu sigurnost, navodeći kao razlog 'duboko neslaganje'.  

Trump je objavio vijest putem Twittera samo sat vremena nakon što je najavljeno da će se Bolton pojaviti na konferenciji za medije zajedno sa državnim sekretarom.

Ubrzo nakon što je objavljena vijest, Bolton je izjavio i potom nastavio insistirati da je on ponudio ostavku u ponedjeljak uvečer, ali da je Trump predložio da o tome porazgovaraju naredni dan.

I dok su se Bolton i Trump slagali u pogledu izlaska SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom i ugovora o nuklearnom naoružanju srednjeg dometa sa Rusijom, nisu uspijevali postići dogovor u pogledu većine drugih pitanja iz oblasti nacionalne sigurnosti.

Čini se da Boltonu nije odgovarao Trumpov direktni pristup čak kad su u pitanju i tradicionalni američki oponenti poput Rusije, Sjeverne Koreje i afganistanskih talibana, koji podrazumijeva susrete i direktne pregovore umjesto zastrašivanja vojnom silom, piše Guardian.

Trump je najavio da će novog, četvrtog po redu, savjetnika za nacionalnu sigurnost odabrati iduće sedmice, a mediji već špekuliraju da bi kandidati mogli biti američki ambasador u Njemačkoj, Richard Grenell, izaslanik za Iran Brian Hook i Robert Blair, pomoćnik Micka Mulvaneyija, direktora ureda za menadžment i budžet.

Odlazak Boltona čija se politika smatrala agresivnom jer je za većinu međudržavnih problema zagovarao vojni odgovor ili intervenciju, zapadni mediji vide kao mogućnost za novu diplomatiju s Iranom, što je nedavno potvrdio i sam Trump kada je izjavio da je spreman za susret s Rouhanijem.

Trumpa je u početku impresirao Boltonov način razmišljanja zbog kojeg ga je i imenovao 2018. godine, ali mu je vremenom počeo smetati njegov agresivni stav pa je jednom prilikom u Ovalnom uredu pred drugim zvaničnicima komentirao: 'Ne postoji rat koji se Johnu ne sviđa', piše Guardian.  

 

#Svijet