Članak

Nema dogovora, rudari Breze i Zenice nastavljaju štrajk

Rudnik Breza duguje 6,5 miliona KM Poreznoj upravi FBiH. 

SARAJEVO, (Patria) – Nakon razgovora predstavnika rudara i Vlade FBiH i JP "Elektroprivrede" nije postignut dogovor oko rješavanja problema sa rudnicima u Brezi i Zenici. 

Bilo je ponuđeno rješenje za rudnik u Brezi, odnosno dogovoreno je podizanje kredita za rješenje problema. Kada je riječ o rudniku u Zenici to će biti tema sjednice Vlade FBiH s obzirom da od tri jame samo jedna proizvodi. Rudnik Breza duguje 6,5 miliona KM Poreznoj upravi FBiH. 

"Od jutros je blizu 200 rudara u jamama i rudari iz Breze neće napustiti prostorije u kojima borave nakon prve smjene. Žao mi je što nismo postigli dogovor. Ovo postaje teška omča oko vrata rudara. 13. septembra idemo u generalni štrajk. Godinama iza nas nudili smo se u svim prilikama pokušali biti konstruktivni i sada je vrijeme da ovako nastupimo. Rudari neće izaći iz jama. Žao nam je kada smo vidjeli policijske snage u zgradi Vlade, nismo imali namjeru nikoga ponižavati niti povrijediti. Obići ćemo rudare. Nećemo praviti spektakl. Pokušali smo pronaći rješenje za situaciju u rudnicima, ali ništa. Pokazali smo da nećemo prihvatiti podjele i da ostajemo zajedno", kazao je predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić. 

Nekoliko stotina rudara jutros se okupilo ispred Vlade FBiH tražeći da se Vlada FBiH uključi u rješavanje problema u ova dva rudnika. Poručili su da ne pristaju na pojedinačna rješenja i na razdvajanje rudara. 

#BiH