Članak

Ko će biti demokratski predsjednički kandidat: Jo Biden (još uvijek) u prednosti

(Patria) – Nova anketa na nacionalnom nivou pokazuje da je bivši potpredsjednik Joe Biden u prednosti nad svojim konkurentima.

(Patria) – Nova anketa na nacionalnom nivou pokazuje da je bivši potpredsjednik Joe Biden u prednosti nad svojim konkurentima, ali analize rezultata država koje su prve glasale pokazuje da ga dva rivala prate u stopu.

Rezultati ankete ABC News/Washington Post objavljeni u nedjelju pokazuju 27% u korist Bidena, dok je senator Vermonta Bernie Sanders drugi sa 19% osvojenih glasova (što je pad u odnosu na juli kada je imao 23% podrške), te Elizabeth Warren koja je na 3. mjestu sa 17% podrške.

Podrška za senatoricu Californie Kamalu Harris pala je za 7% u odnosu na juli kada je iznosila 11%, dok je na 5. mjestu Pete Buttigieg iz Indiane. 

Sanders i Warren su se približili Bidenu u državama Iowa, New Hampshire i Nevadi. Jedini rani rezultat zahvaljujući kojem Biden održava dominaciju dolazi iz Južne Caroline i iznosi 43% spram Sandersovih 18% i 14% Elizabeth Warren, što je refleksija njegove snažne podrške afroameričkoj populaciji.

Telefonska anketa ABC News/Washington Post trajala je od 2. do 5. septembra, a vođena je na engleskom i španskom u grupi od 1.003 stanovnika SAD.

 

 

#Svijet