Članak

Prvo je 'šareni voz' pokušao ući na Kosovo, pa Vojska Srbije u Hrvatsku

Delegaciji Vojske Srbije u subotu je zabranjen ulazak u Hrvatsku, objavili su srbijanski mediji. 

(Patria) - Delegaciji Vojske Srbije u subotu je zabranjen ulazak u Hrvatsku, objavili su srbijanski mediji. 

Delegacija je trebala prisustvovati obilježavanju dana Jasenovačkih mučenika i, kako se navodi iz Beograda, delegacija je bila najavljena.
Hrvatska policija pak ima drugačije objašnjenje:

„Jutros oko pola sedam zaustavljen je kombi s 11 vojnih osoba koje su imale vojne odore u vozilu. Nismo imali službene najave tih osoba i temeljem zakona o nadzoru hrvatske granice nisu ispunjeni uvjeti za ulazak na teritorij druge države. Posjet treba biti najavljen i postoje propisi kako se to radi“, izjavio je glavni ravnatelj hrvatske policije Nikola Milina.

U dokumentu u kojem se navode razlozi odbijanja ulaska naznačeno je da delegacija nema odgovarajuću dokumentaciju kojom bi opravdala svrhu i uvjete svoga boravka, kao i da nisu dostavljeni na uvid dokazi za putovanje iz drugog razloga.

Cijelu situaciju komentirisao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. On je izjavio da 'Hrvati ne žele da se prisjećaju svoje prošlosti i onoga što se događalo u Drugom svjetskom ratu'.

Vučić je poručio da se Srbi moraju brinuti o svojim žrtvama da im nitko ne bi zabranio da im odaju počast, te podsjetio da će na teritoriju Republike Srpske u Bosni i Hercegovini biti izgrađen memorijalni centar.

Sličan incident desio se i 2017, kada je iz Srbije prema Kosovu krenuo 'šareni voz', na relaciji Beograd – Kosovska Mitrovica, sa natpisom 'Kosovo je Srbija' i koji je zaustavljen na kosovskoj granici.

Provladini mediji objavili su 'kako je samo mudrom i državničkom politikom premijera Aleksandra Vučića spriječen oružani sukob', dok su iz opozicije upozorili da je vlast praktično sama kreirala krizu, te da kada se vidjelo da provokacija odlazi predaleko, nastupili su kao mirotvorci.

„Voz je namijenjen prije svega za unutrašnju upotrebu", komentarisao je za DW Dragan Popović, predsjednik Centra za praktičnu politiku „kako bi se držala neka vrsta tenzije, i da se novine pune nekakvim najavama rata i sukoba.“ 

Popović je ocijenio da su provladini mediji danima prije slučaja 'šareni voz' vodili 'potpuno nenormalnu kampanju u kojoj su maltene pripremali građane na nekakav rat i katastrofične scenarije.' Situacija se vozom se stoga, dodao je, ne može promatrati drugačije nego kao 'jedna glupa i bespotrebna provokacija.'

 

#Region