Članak

Korak ka pomirenju: Reakcije svjetskih lidera na razmjenu zatvorenika između Ukrajine i Rusije

(Patria) – 70 osoba je razmijenjeno u subotu između Rusije i Ukrajine, po 35 iz svake zemlje.

(Patria) – 70 osoba je razmijenjeno u subotu između Rusije i Ukrajine, po 35 iz svake zemlje.

Među oslobođenim Ukrajincima su 24 mornara zarobljena prošlog novembra na Kerch tjesnacu, kao i filmski producent Oleg Sentsov koji je zatvoren 2015. godine zbog optužbi za terorizam.

U grupi od 35 vraćenih u Rusiju nalazi se bivši direktor ukrajinske ispostave ruske državne novinske agencije Kirill Vyshinsky.

Holandija je osudila oslobađanje Volodymyra Tsemakha, osumnjičenog za obaranje aviona 2014. godine MH17 malezijske avio linije kada je poginulo 298 putnika uglavnom državljana Holandije. Avion je letio iz Amsterdama za Kuala Lumpur 14. jula 2014. godine, ali je oboren iznad istočne Ukrajine. Suđenje Tsemakhu počinje u martu 2020. 

Prvi korak ka pomirenju

Međutim, ostali svjetski lideri vide razmjenu kao prvi korak ka pomirenju Rusije i Ukrajine.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozdravila je korak kao 'znak nade' i navela da joj je drago zbog povratka kući ukrajinskih mornara i Olega Sentsova, te da treba nastaviti raditi na sprovedbi sporazuma iz Minska.

Kabinet francuskog predsjednika Emmanuela Macrona razmjenu je nazvao 'odlučnim korakom u obnavljanju konstruktivnog dijaloga koji se mora nastaviti u narednim sedmicama'. U saopćenju se također navodi da će 'Francuska i Njemačka intenzivirati napore u normandijskom formatu na nastavku progresa kao i sprovedbi političkog dijela sporazuma iz Minska'.

Američki predsjednik Donald Trump nazvao je razmjenu 'prvim gigantskim korakom ka miru', dok je predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk izjavio da je 'osjetio olakšanje' zbog oslobađanja Sentsova i ukrajinskih mornara.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy naveo je u saopćenju za javnost da se sa ruskim kolegama 'složio o prvoj fazi deblokade našeg dijaloga i prvoj fazi zaustavljanja rata'.

Istovremeno, rusko ministarstvo vanjskih poslova nazvalo je razmjenu 'pozitivnim signalom kojeg će pratiti i drugi važni koraci kako bi se prevazišao trenutni zastoj u rusko-ukrajinskim odnosima i sprovedbi Sporazuma iz Minska.

#Svijet