Objavljeno u kategoriji Biznis na 05.09.2019 19:07:00

Nagli skok vrijednosti Sarajevo-osiguranja

Arif Kulić na čelu Sarajevo-osiguranja od 2016. godine

SARAJEVO, (Patria) - Najveća osiguravajuća kuća u BiH, Sarajevo-osiguranje, doživjelo je eksplozivni rast poslovanja, što je dovelo do toga da su dionice ove kompanije u augustu u prosjeku vrijedile 15 KM, što je skoro tri puta više od prosječne vrijednosti iz protekle godine, kada se vrijednost dionice kretala u rasponu od 5,5 KM do 7 KM, a najčešće oko 6 KM po dionici.

To je posljedica snažnog rasta kompanije, koja, uprkos jakoj konkurenciji, uspijeva zadržati lidersku poziciju na tržištu osiguranja.

Sarajevo-osiguranje je u prvih šest mjeseci ove godine više nego udvostručilo neto dobit, a dodatno je povećalo i zaračunatu bruto premiju za 15,1 posto na 36,5 miliona KM, nakon ostvarenih 31,7 miliona KM godinu ranije.

Kapital i rezerve društva porasli su na 32,9 miliona KM nakon što su prošle godine bili 31,6 miliona KM.

Sarajevo-osiguranje ima 487 uposlenih, a posluje putem osam poslovnih jedinica/predstavništava u BiH.

Vlada FBiH vlasnik je 45,5 posto dionica Sarajevo-osiguranja, a preostale dionice u vlasništvu su investicionih fondova, firmi i fizičkih lica.

Najveća osiguravajuća kuća u BiH, Sarajevo-osiguranje, novu upravu dobilo je u 2016. godini, nakon čega je društvo preuzelo primat na tržištu osiguranja u BiH.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android