Članak

Donji dom glasao za odgodu Brexita do 31. januara

(Patria) – Članovi britanskog parlamenta glasali su u srijedu uvečer za zakon koji će primorati premijera Borisa Johnsona da zatraži odgodu Brexita do 31. januara.

(Patria) – Članovi britanskog parlamenta glasali su u srijedu uvečer za zakon koji će primorati premijera Borisa Johnsona da zatraži odgodu Brexita do 31. januara, osim u slučaju da parlament prije toga odobri sporazum koji sadrži uvjete izlaska iz EU.

327 članova parlamenta glasalo je za odgodu Brexita, dok je 299 bilo protiv.

Premijer Johnson je komentirao da će se ovim zakonom 'poništiti najveći demokratski glas' u historiji Velike Britanije, te je ponovio poziv za prijevremene izbore 15. oktobra.

Lider opozicionih laburista Jeremy Corbyn uporedio je poziv na izbore sa 'otrovnom jabukom koju je zla vještica ponudila Snježani' te je naložio svojim zakonodavcima da se suzdrže.

Da bi odnio pobjedu na općim izborima, Johnsonu bi trebala podrška najmanje 434 zakonodavca, ali je glasalo samo 298 za i 56 protiv, dok je ostatak bio suzdržan.

Johnson je komentirao da ako i poslije 15. oktobra još uvijek bude na poziciji premijera, Britanija će izaći iz EU 31. oktobra sa, kako je rekao, 'boljim sporazumom'.

Corbyn je odgovorio da ako zakon prođe i u Gornjem domu, laburisti će podržati izbore.

Glasnogovornik kabineta premijera Johnsona saopćio je da će članovi parlamenta iz Konzervativne stranke koji su glasali za zaustavljanje Brexita bez sporazuma biti isključeni iz te stranke. Samo neki od njih su Nicholas Soames, unuk Winstona Churchilla, te bivši ministri finansija Philip Hammond i Kenneth Clarke.

U toku debate, stranački kolega Borisa Johnsona Sir Oliver Letwin kazao je da je zakon predložen jer vlada nije dala nijedan novi prijedlog za Brexit, zaustavila je rad parlamenta, zagovarala Brexit bez sporazuma što je ozbiljna prijetnja velikoj Britaniji.

I drugi Johnsonovi oponenti su stava da ništa ne može opravdati rizik Brexita bez sporazuma koji bi preko noći prekinuo ekonomske veze Britanije sa najvećim izvoznim tržištem i neminovno doveo do ogromne ekonomske pometnje.

Johnson je više puta podvukao da nikada neće prihvatiti još jednu odgodu roka Brexita poslije 31. oktobra.

 

#Svijet