Članak

Palmer: Daytonski sporazum je zamišljen kao okvir koji se mijenja

Matthew Palmer je imenovan za specijalnog izaslanika Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan

(Patria) - Cilj mi je da što prije vratim Srbiju i Kosovo za pregovarački sto i da osiguram dogovor, poručuje Matthew Palmer u intervjuu Tanjugu nakon što je imenovan za specijalnog izaslanika Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan.

Novoimenovani američki izaslanik ističe da je prihvatio tu funkciju zato što misli da može postići sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, koji bi, kako on kaže, transformirao cijeli Balkan, otvorio evropski put Srbije i Kosova, i bio „pozitivna stvar za regiju, Evropu i SAD“.

„Rješenje kosovskog pitanja je na mojoj agendi veoma visoko. Imamo mogućnost i želimo da je iskoristimo“, kaže Palmer i precizira da je njegov cilj da što prije vrati strane za pregovarački sto i osigura dogovor.

U razgovoru za ljubljansko Delo, Palmer je kazao kako je svjestan da je preuzeo "tešku zadaću".

Istakao je kako je Prespanski dogovor Grčke i Sjeverne Makedonije "najveće diplomatsko postignuće u regiji" zadnjih nekoliko godina, te da je red na Evropskoj uniji da građanima Makedonije ispuni "svoj dio ugovora" i daju im evropsku viziju, čime bi EU drugim zemljama u regiji pokazala da mogu sa sigurnošću računati na svoju evropsku budućnost.

U vezi s Bosnom i Hercegovinom Palmer je kazao da je najveći diplomatski uspjeh u regiji uopće bio Daytonski mirovni sporazum koji je zaustavio rat u toj državi.

"Daytonski sporazum nikad nije bio zamišljen kao fiksni okvir, nego okvir koji se mijenja, no ja sam skloniji evoluciji nego revoluciji utjecaja tog sporazuma", kazao je Palmer, prenosi Delo, ocijenivši da je Daytonski sporazum "još živ".

#Region