Članak

Dodijeljene nagrade 25. Sarajevo Film Festivala

Srce Sarajeva za najbolji kratki film dobio je Stefan Đurić za film "Posljednja slika o ocu", koji je osvojio novčanu nagradu u iznosu od 2.500 eura. 

SARAJEVO, (Patria) - Pretposljednjeg dana 25. Sarajevo Film Festivala dodijeljene su nagrade za najbolja ostvarenja. Za nagrade Srce Sarajeva u Takmičarskim programima ukupno se takmičilo 53 filma. U četiri takmičarske selekcije igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma.

Srce Sarajeva za najbolji igrani film, te novčanu nagradu u iznosu od 16.000 eura dobila je Ena Sendijarević za film "Take me somewhere nice". Ovu nagradu sufinansirala je Turistička zajednica KS. 

Najboljim rediteljem proglašen je Emin Alper koji je dobio novčanu nagradu u iznosu od 10.000 eura. Najboljim glumcima proglašen su Levan Gelbakhiani i Irini Jambonas koji su osvojili novčanu nagradu od po 2.500 eura. 

Srce Sarajeva za najbolji kratki film dobio je Stefan Đurić za film "Posljednja slika o ocu", koji je osvojio novčanu nagradu u iznosu od 2.500 eura. 

Film "Šerbet" Nikole Stojanovića proglašen je najboljim studentskim filmom. Dobio je novčanu nagradu u iznosu od hiljadu eura. 

Najboljim dokumentarnim filmom proglašen je film "Kad su rasle japanske jabuke", režisera Halila Baydarova. Osvojio je novčanu nagradu u iznosu od 3.000 eura.

Film "Gomila materijala" rediteljice Sjare Subašić osvojio je Specijalnu nagradu žirija i novčanu nagradu u iznosu od 2.500 eura. 

Nagradu za ljudska prava dobila je redateljica Réka Szabó, te novčanu nagradu u iznosu od 3.000 eura.

Nagradu Eurimages coproduction development u iznosu od 20.000 eura osvojio je film "The happiest man in the world", rediteljice Teone Strugar Mitevske

Nagradu Filmskog centra Crne Gore u iznosu od 10.000 eura osvojio je film "Third kind".  The artekino international u iznosu od 6.000 eura svojio je film "Mignon".

TRT nagradu u iznosu od 25.000 eura osvojio je film "Fish eye". Iridium cinelink nagradu u iznosu od 20.000 eura osvojio je film "Neve Shaanan".

Nagrada u postprodukcijskim uslugama u vrijednosti od 50.000 eura osvojio je igrani film "Things worth weeping for". 

Nagrada u postprodukcijskim uslugama u vrijednosti od 20.000 eura osvojila je Petya Nackova.

#Lifemagazin