Članak

Purivatra za NAP: Gosti SFF-a su najbolji ambasadori koji šire dobar glas i vraćaju se

Uoči početka 25. jubilarnog Sarajevo Film Festivala direktor SFF-a Mirsad Purivatra ne krije uzbuđenje.

SARAJEVO; (Patria) - Uoči početka 25. jubilarnog Sarajevo Film Festivala direktor SFF-a Mirsad Purivatra ne krije uzbuđenje. Za Novinsku agenciju Patria kaže da je sve ono što je Sarajevo Film Festival od početka zacrtao ostalo isto, a to je otkrivanje, promocija i podrška talenata iz regije, mjesto susreta filmskih profesionalaca i mladih autora koji će im prenijeti svoje znanje.

"S godinama smo postali najznačajniji festival jugoistočne Evrope i to po kvaliteti svojih filmova i koprodukcijskom marketu CineLink. Sarajevo Film Festival je postao neizostavno mjesto okupljanja filmskih profesionalaca Jugoistočne Europe gdje se kreairaju novi kontakti, stvara nova mreža, a sve to rezultira brojnim projektima", kaže Purivatra za NAP. 

Na pitanje o gostima Festivala, s obzirom da je Sarajevo tokom trajanja SFF-a središte regije, Purivatra kaže da su svi gosti važni i dobitnici Počasnog Srca Sarajeva Pawel Pawlikowski, Alejandro G. Inarritu, Isabelle Huppert, kao i filmski autori regije.

"Otkrivamo, podržavamo i promoviramo nove filmske autore. Brojni filmski autori se vraćaju i naši najbolji ambasadori su ustvari gosti koji o nama šire dobar glas", zaključio je Purivatra. 

Na 25. SFF-u bit će prikazan rekordan broj filmova 270 u 18 programa, 53 filma u konkurenciji za Srce Sarajeva. Očekuje se dolazak 1.300 gostiju, a premijerno je ove godine postavljen i novi crveni tepih sa motivima bosanskog ćilima.  

#BiH