Članak

Počelo uređenje prostora Kampusa Univerziteta u Sarajevu

Nakon potrebnog uređenja i radova prostor će biti pretvoren u zelenu površinu.

SARAJEVO, (Patria) - Uposlenici KJKP "Park" Sarajevo jutros su započeli akciju čišćenja i uređenja Kampusa Univerziteta u Sarajevu. Kako je navedeno na stranici Vlade KS taj prostor u centru grada podsjeća na džunglu, te će nakon potrebnog uređenja i radova biti pretvoren u zelenu površinu.

"U sklopu aktivnosti Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture, a u saradnji sa Rektoratom koji sufinansira projekat, planiramo dio ovog prostora pretvoriti u studentski park. Ovaj dio grada je godinama predstavljao ruglo, a studenti sa nekoliko sarajevskih fakulteta bit će pozvani da predlože nekoliko idejnih rješenja, od kojih će najbolje biti prihvaćeno, te će na taj način imati priliku ovaj prostor urediti po svojoj želji”, istakao je ministar Mandić.

Ovom prilikom, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto poručio je da će se nakon 25 godina prostor Kampusa očistiti, zahvaljujući dobroj volji rektoru Rifetu Škrijelju, ministru Mandiću i kantonalnim firmama Park i Rad. 

“Ne samo da će se urediti nego će biti pretvoren u park, koji će studenti Akademije likovne umjetnosti i Arhitekture urediti ovaj prostor kako bi naši sugrađani u njemu mogli uživati”, najavio je premijer Forto.

U krugu Kampusa nalazi se nekoliko fakulteta, INGEB (Institut za genetički inženjering i biotehnologiju), Nacionalna i univerzitetska biblioteka te je potrebno urediti veći dio površine. 

#BiH