Članak

Husić za NAP: Do 17 sati očekujemo plan izvođenja radova u rudarskom pogonu Stranjani

Obavezno traže da se u planu kreiraju i rješenja koja će ponuditi maksimalnu moguću sigurnost i zaštitu na radu.

(Patria) - Sinan Husić, predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika u FBiH potvrdio je da su donijeli određene zaključke vezane za rješavanje problema u RMU Zenica, a u cilju rješavanje krize.
Rudari druge smjene jame “Stranjani” Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica ostali su u jami i odbijaju da nastave sa radom, 

Rudari odbijaju raditi zbog toga što im iz jame “Raspotočje” nije “vraćeno” deset njihovih kolega, kako im je prethodno obećano.

Riječ je o radnicima koje je menadžment RMU Zenica rasporedio u jamu “Raspotočje”, te se sada rudari koji rade u jami “Stranjani” bune zbog manjka radne snage.

„Mi smo ostavili prostor RMU Zenica i sindikalnoj organizaciji iz granskog sindikata Zenica da pokušaju napraviti dogovor. Od jutros smo se aktivno uključili u ovu problematiku i donijeli zaključke.
Dostavili smo to Upravi Rudnika Zenica i JP Elektroprivreda i zahtijevamo da danas do 17 sati dostave plan izvođenja radova u rudarskom pogonu Stranjani u skladu sa brojnim stanjem radnika u neposrednoj proizvodnji“, kazao je Husić za Patriju.

Obavezno traže da se u planu kreiraju i rješenja koja će ponuditi maksimalnu moguću sigurnost i zaštitu na radu.

„Zahtijevamo i da se u pogonu Raspotočje kreira plan izvođenje rudarskih radova koji će kao krajnji cilj imati  da se sačuva višemilionski vrijedna oprema novog širokog čela. To je jako bitna stavka za RMU Zenica. Ovo široko čelo je zadnjih godinu dana ponudilo puno veći stepen sigurnosti na radu, ponudilo proizvodni rezultat koji je omogući tekuću likvidnost rudniku i ako bi tu opremu izgubili usred prirodnih nesreća, bili bismo u nezavidnoj situaciju u kojoj bi bilo nemoguće braniti ovaj broj radnih mjesta u RMU Zenica“, ističe Husić.

Treći zaključak je da Upravni odbor granskog sindikata pruža podršku aktivnom zahtjevu Uprave rudnika i Sindikalne organizacije vezano za prijem novih radnika.

„U cilju maksimalnog poklanjanja pažnje provođenja mjera sigurnosti, očuvanja opreme. Mislimo i očekujemo da svi socijalni akteri u Zenici koji razgovaraju prihvate ovo kao izlaz iz trenutne situacije“, dodao je Husić.

#BiH