Članak

Visoki prekršajni sud: 'Za dom spremni' je kažnjiv i u pjesmi "Bojna Čavoglave"

U pravomoćnoj presudi piše da je pozdrav "Za dom" i "Za dom spremni" korišten i kao službeni pozdrav ustaškog pokreta NDH koji je nastao od fašizma.

SARAJEVO, (Patria) - Visoki prekršajni sud u Hrvatskoj donio je presudu kojom je izvođač pjesme "Bojna Čavoglave" pravomoćno je prekršajno kažnjen zbog javnog izvikivanja "Za dom spremni" na početku pjesme, piše danas Jutarnji list. 

U pravomoćnoj presudi piše da je pozdrav "Za dom" i "Za dom spremni" korišten i kao službeni pozdrav ustaškog pokreta NDH koji je nastao od fašizma i koji je utemeljen na rasizmu i time simbolizira mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog i etničkog identiteta. 

"Bez obzira na žalbene navode da je otpjevao pjesmu na način kako je ista objavljena u izvornom tekstu pjesme 'Bojna Čavoglave' i koja je objavljena u Službi zaštite autorskih muzičkih prava Hrvatskog društva skladatelja, okrivljenik je mogao i trebao biti svjestan mogućeg negativnog utjecaja izvikivanja ovog izraza i trebao se suzdržati od takvog ponašanja", navedeno je u obrazloženju presude Visokog prekršajnog suda koju potpisuje predsjednik tročlanog sudskog vijeća Siniša Senjanović.

"Činjenica da je navedeni izraz dio autorskog umjetničkog djela", stoji dalje u presudi "ne mijenja činjenicu da simbolizira mržnju prema ljudima drugačije vjerske i etničke pripadnosti, manifestaciju rasističke ideologije kao i podcjenjivanje žrtava zločina protiv čovječnosti, te da je protivan odredbi članka 39 Ustava RH koji zabranjuje svako pozivanje ili poticanje na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju ili bilo koji oblik nesnošljivosti", citira Jutarnji list. 

Dodaje se da "opisano ponašanje svakako doprinosi stvaranju atmosfere u kojoj se utječe na javni red i mir na način da se ohrabruje druge na izražavanje mržnje i na nasilje, odnosno stvara latentna opasnost, nelagoda i uznemirenost kod osoba koje ne spadaju u većinsku etničku ili vjersku skupinu". 

Presudom, koju je Visoki prekršajni sud donio 13. juna ove godine te je prvostepenom sudu uručio 17. jula, nije kažnjen izvorni izvođač i autor "Bojne Čavoglave" Marko Perković Thompson, nego lokalni pjevač iz Makarske Mario Roso koji je Thompsonovu budnicu s pripadajućim pozdravom izveo na jednom od trgova u Makarskoj prilikom obilježavanja 20. godišnjice akcije Oluja, navodi dnevni list. 

Iako je pravomoćna presuda u slučaju Roso uručena strankama još u julu ove godine, Visoki upravni sud još je nije i javno objavio. Da je presuda objavljena u trenutku kad je uručena strankama, PU splitsko-dalmatinska ne bi mogla tvrditi da ove godine neće podnositi krivične prijave protiv Thompsona zbog izvikivanja ustaškog pokliča na početku pjesme "Bojna Čavoglave" jer ne postoje pravomoćne presude iz kojih proizlazi da je to kažnjivo, navodi se u tekstu Jutarnjeg lista. 

#BiH