Objavljeno u kategoriji Biznis na 09.08.2019 19:44:00

Dionice Sarajevo-osiguranja porasle sa 8 na 13,4 KM

Foto Patria

SARAJEVO, (Patria) - Najveći dnevni promet na Sarajevskoj berzi u petak ostvaren je dionicama Sarajevo-osiguranja, kada su 312.583 dionice najvećeg osiguravajućeg društva u BiH plaćene nešto više od 4,2 miliona KM. 

Cijena dionica Sarajevo-osiguranja u konstantnom je rastu, nakon što se društvo sa 36,06 miliona KM premije u prvih šest mjeseci 2019. godine učvrstilo na vodećoj poziciji među 12 osiguravajući društva u Federaciji FBiH. 

Od juna ove godine do danas cijena dionice Sarajevo-osiguranja je porasla sa 8 na 13,4 KM, a očekuje se i novi rast.

Iz uprave Sarajevo-osigurana nisu željeli komentarisati skok dionica društva, kao ni eventualne planove vlasnika kompanije.

“Uprava Sarajevo-osiguranja ostaje opredjeljenja da društvo razvija prateći savremene trendove poslovanja na tržištu osiguranja”, rečeno je kratko agenciji Patria u Sarajevo-osiguranju.

Prije dvije godine Vlada Federacije BiH, kao najveći dioničar u Sarajevo-osiguranju namjeravala je prodati svoj udio u kompaniji koji iznosi 45,4 posto. Kao najbolji ponuđač za Vladine dionice tada se javila grupacija Prevent sa ponudom od osam miliona KM, ali je prodaja zaustavljena. 

Vladine dionice u Sarajevo-osiguranju na Sarajevskoj berzi trenutno vrijede nešto više od 27,7 miliona KM.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android