Objavljeno u kategoriji Biznis na 09.08.2019 13:36:00

Porezna uprava FBiH: U 116 kontrola otkrivena 34 neprijavljena radnika

Foto: Patria

SARAJEVO, (Patria) - Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su u toku inspekcijskog nadzora koji je proveden 8. avgusta 2019. godine u svih 10 kantona u Federaciji BiH izvršili 116 kontrola.

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave Federacije BiH otkrili su 34 neprijavljena radnika, 39 obveznika koji nisu evidentirali promet, devet obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i sedam objekata u kojima se djelatnost obavljala bez odobrenja nadležnog organa.

Inspekcije su obavljenje na području: Ilidže, Starog Grada, Zenice, Visokog, Tešnja, Kakanja, Mostara, Čitluka,Tuzle, Srebrenika, Gračanice, Živinica, Lukavca, Banovića, Ljubuškog, 
Gruda, Livna, Bosanskog Grahova, Drvara, Cazina, Bihaća, Velike Kladuše, Sanskog Mosta, Viteza, Travnika, Donjeg Vakufa, Bugojna, Orašja, Odžaka, Domaljevca, Donje Mahale i Goražda, saopćila je Porezna uprava FBiH.. 

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa, nepostojanje fiskalnog uređaja i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćena su 22 objekata, a u 59 slučajeva izdati su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 155.850 KM.

“Porezna uprava će nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije u dane vikenda, te bajramskih Praznika. Pozivaju se porezni obveznici kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone. Ukoliko se u budućim kontrolama kod ovih poreznih obveznika ponovo utvrde nepravilnosti, bit će im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od šest mjeseci”, navodi se u saopćenju.

Porezna uprava poziva sve radnike koji rade na crno da o tome obavijeste Poreznu upravu. Samo na taj način moći ćete ostvariti svoja zakonom zagarantovana prava: pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje i druga prava koja vam pripadaju po osnovu radnog odnosa.

“Poštovani radnici, posebno mladi, ovo je vaša domovina i u njoj trebate ostati i biti sretni, a nikako obespravljeni, poniženi i eksploatisani. Porezna uprava poziva sve građane da saznanja o nelegalnom poslovanju, odnosno nepoštivanju poreznih zakona prijave Poreznoj upravi. Vašim prijavama vi ste na putu dobra, pravde, istine i pomoći svojoj domovini, a ovo su najviše univerzalne vrijednosti – budite dio univerzalnih vrijednosti i prijavite Poreznoj upravi sve one koji nelegalno posluju. Vaš odziv nije ‘cinkarenje’. Oni koji to nazivaju ‘cinkarenjem’ ne žele dobro vama, vašim susjedima i našoj domovini i oni odobravaju nezakonito bogaćenje pojedinaca. Ne dozvolite da vaša prava i sreću umanjuju oni koji vas ne prijavljuju i ne plaćaju poreze i doprinose, varajući tako i vas i državu, a istovremeno uvećavajući svoje bogatstvo”, rečeno je u saopćenju.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android