Članak

Koaliciona vlada Italije na rubu kolapsa, Liga predlaže nove izbore

(Patria) – Predstavnici italijanske vladajuće stranke Liga izjavili su da su novi izbori jedina alternativa sadašnjoj vladi.

(Patria) – Predstavnici italijanske vladajuće stranke Liga izjavili su da su novi izbori jedina alternativa sadašnjoj vladi, umjesto još jednog restruktuiranja kabineta zbog međusobnog neslaganja koalicionih partnera.  

U izjavi ove desničarske stranke također se kaže da je 'beskorisno svađati se svakodnevno', te se navode svi segmenti u kojima se stavovi Lige i 5-zvjezdica razlikuju – od infrastrukture, poreza, pravde do odnosa sa EU, piše Euronews.

Vlada se najviše približila kolapsu jučer kada je italijanski Senat odbacio prijedlog stranke 5-zvjezdica da se stopira projekat planinske željezničke veze sa Francuskom. Ovaj projekat, koji se već dugo osporava, povezao bi Torino u Italiji sa francuskim Lyonom, a uključio bi i gradnju tunela kroz Alpe dužine 58 km. 5-zvjezdica se žestoko protivi projektu, dok ga Liga i većina drugih stranaka u parlamentu podržavaju.

Gornji dom parlamenta odbacio je prijedlog stranke 5-zvjezdica sa 181 glasom spram 110 koji su bili za.

Iako najveća u parlamentu, stranka 5-zvjezdica je nadglasana zahvaljujući udruženim snagama Lige i opozicionih stranaka ljevice i desnice.

Lider Lige Matteo Salvini potvrdio je da bi tenzije u koalicionoj vladi mogle značiti njen skorašnji pad.

 

#Svijet