Članak

SAD spremne za trgovinski dogovor s Velikom Britanijom odmah nakon Brexita

(Patria) – Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je da će SAD biti 'spremne sa olovkom u ruci' da potpišu novi trgovinski ugovor s Velikom Britanijom odmah nakon Brexita.

(Patria) – Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je da će SAD biti 'spremne s olovkom u ruci' da potpišu novi trgovinski ugovor s Velikom Britanijom odmah nakon Brexita.

Pompeo je ovo izjavio u toku posjete Dominica Raaba, novog britanskog ministra vanjskih poslova Sjedinjenim Državama. Raab se dva dana ranije susreo s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u Bijeloj Kući, za koga kaže da je izrazio iskrenu simpatiju za Veliku Britaniju. 

Raab je naglasio namjeru britanske vlade da napusti EU do kraja oktobra, te otkrio da SAD smatra 'najvećim bilateralnim trgovinskim partnerom'. Citirao je američkog predsjednika koji je ranije izjavio da želi 'ambiciozan, slobodni trgovinski sporazum s Velikom Britanijom', te je izrazio nadu da će to i ostvariti odmah po izlasku iz EU.

Pompeo je nakon sastanka sa Raabom izjavio da (SAD) 'podržavaju suvereni izbor Velike Britanije, kako god se Brexit naposlijetku završio'.

Bilo kakav sporazum sa Velikom Britanijom bi morao biti odobren od strane Kongresa i vrha Demokrata, kao i irsko-američkih Republikanaca u Predstavničkom domu koji su već upozorili da bi blokirali bilo kakav dogovor ukoliko Brexit ugrozi irsku granicu i mirovni sporazum 'Dobri petak'.

45 Republikanaca u američkom Senatu stavili su svoj potpis na bezuvjetnu podršku američko-britanskom trgovinskom dogovoru, što još uvijek ne čini potrebnu većinu, piše portal Euronews.

Tokom posjete britanskog ministra vanjske politike, Mike Pompeo je iskoristio priliku da se zahvali Britaniji na odluci da stane uz američku mornaricu u Hormuškom tjesnacu u odbrani tankera nakon što je Iran zaplijenio brod Stena Impero, nazvavši potez 'efikasnim multilateralizmom'.

Također je naglasio kako se nada da će Britanija i dalje držati Iran 'odgovornim za ishitreno i destruktivno ponašanje'.

Raab je u odgovoru pomenuo da će Velika Britanija ostati posvećena nuklearnom sporazumu s Iranom iz 2015. iz kojeg se Amerika povukla prije godinu dana, te raditi na smanjenju tenzija.

 

#Svijet