Članak

Fra Drago Bojić: Izjave iz Beograda i Zagreba proizvode probleme unutar Bosne i Hercegovine

Bosna i Hercegovina je, smatra Bojić, cijelu svoju dejtonsku povijest talac politika koje su proizašle iz rata i koje i danas ne odustaju od svojih tadašnjih pozicija.

(Patria) - Fra Drago Bojić, bosanski franjevac i teolog, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa kaže kako politika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i njenog lidera Dragana Čovića dugoročno vodi tome da će se broj katolika i Hrvata konstantno smanjivati i da će oni doći u manjinsku poziciju u Bosni i Hercegovini.

„Mislim da Dragan Čović umješno i lukavo koristi sadašnju tešku poziciju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Kada kažem tešku, mislim da je taj narod brojčano već iz rata izašao gotovo prepolovljen, da Hrvata gotovo u mnogim dijelovima Bosne i Hercegovine više i nema, između ostalog, to su posljedice politike HDZ-a...“, rekao je fra Bojić.

Bosna i Hercegovina je, smatra Bojić, cijelu svoju dejtonsku povijest talac politika koje su proizašle iz rata i koje i danas ne odustaju od svojih tadašnjih pozicija.

„Tačno je da najviše destrukcije u posljednjih deset, petnaest godina dolaze od politika koje se kreiraju i vode u Banja Luci i Mostaru, ali jednako je tako tačno da i dominantna bošnjačka politika je napravila puno štete i čini puno štete ovom našem društvu“, poručio je on.

Govoreći o odnosima u regionu fra Bojić je poručio da su posljednjih godina, pogotovo izjave službenog političkog Zagreba i Beograda jako štetne, i za BiH i za etničke odnose u zemlji, ali i za cijelu ovu regiju. 

„Na jednoj strani slušamo gotovo stalno i od hrvatske predsjednice i od srbijanskog predsjednika kako su oni prijatelji Bosne i Hercegovine, kako su jako zainteresirani da se Bosna i Hercegovina što prije pridružuje euroatlantskim integracijama, da se u toj zemlji izgrađuju dobri odnosi. Onda imate na drugoj strani takve izjave koje to stalno demantiraju i ne samo što to demantiraju nego one konstantno proizvode probleme unutar Bosne i Hercegovine“, rekao je fra Bojić, dodajući da ne želi pravdati ni reakcije članova Predsjedništva BiH, nekih drugih političara, koje su prema mišljenju fra Bojića također vrlo često nepromišljene.

Kompletan intervju dostupan na Radio Slobodna Evropa.

#Intervju