Članak

Tomičić: Sve naše laži o Bosni i Hercegovini

Grabar Kitarović suočila se na nizom kritika iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske nakon što je objavljeno da je tokom posjete Izraelu o Bosni i Hercegovini govorila kao o nestabilnoj državi

RIJEKA, (Patria) - A kad smo već kod spašavanja, neka nitko u Hrvatskoj ne zaboravi ime i prezime Bogića Bogićevića, bosanskohercegovačkog člana Predsjedništva Jugoslavije, zahvaljujući čijem glasu na posljednjoj sjednici Predsjedništva te zemlje Jugoslavenska narodna armija nije mogla izvršiti državni udar i pokoriti Hrvatsku prije nego je ona bila spremna na obranu. Hoćemo li ovu povijesnu činjenicu protumačiti tako da kažemo da je Bosna i Hercegovina spasila Hrvatsku kad joj je bilo najteže? 

Piše to, između ostalog, novinar riječkog Novog lista Ladislav Tomičić u kolumni „Sve naše laži o Bosni i Hercegovini“, nakon što je Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila da je „Oluja spasila BiH“ te da bi „voljela da naši susjedi nikada ne zaborave tko im je pružio ruku u najtežim danima.“

Grabar Kitarović suočila se na nizom kritika iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske nakon što je objavljeno da je tokom posjete Izraelu o Bosni i Hercegovini govorila kao o nestabilnoj državi, pod utjecajem militantnog islama. Predsjednica Grabar-Kitarović demantirala je tekst objavljen u Jerusalem Postu, nakon čega je izjavila da je Hrvatska prijatelj Bosni i Hercegovini te da je vojna akcija Oluja spasila BiH tokom rata devedesetih.

„Bošnjaci su na referendumu o nezavisnosti BiH odlučili odbiti igrati u korist zagovornika velike Srbije“, odgovorio je Tomičić.

Kompletna kolumna „Sve naše laži o Bosni i Hercegovini“ Ladislava Tomičića dostupna na web sajtu Novi list.
 

#Region