Članak

Kristalina Georgieva kandidatkinja EU za šeficu MMF-a

(Patria) – Kristalina Georgieva iz Bugarske je kandidatkinja Evropske unije za čelno mjesto Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) nakon odlaska Christine Lagard.

(Patria) – Kristalina Georgieva iz Bugarske kandidatkinja je Evropske unije za čelno mjesto Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji bira novog direktora nakon što je Christine Lagard podnijela ostavku.

Zemlje članice EU izabrale su svog kandidata u petak nakon dva kruga glasanja. Glavni rival Georgieve bio je Holanđanin Jeroen Dijsselbloem.

Kristalina Georgieva bila je na čelu Svjetske banke od 2017., a prije toga je radila u toj ustanovi od 1993. kao ekonomist za okoliš, da bi kasnije bila unaprijeđena u predsjednika i korporativnog sekretara. Također je obnašala funkcije Evropskog komesara za međunarodnu saradnju, humanitarnu pomoć i odgovor na krize, kao i potpredsjednika Evropske komisije za budžet i ljudske resurse.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker čestitao je Georgievoj putem Twittera, navodeći da ona ima sve kvalifikacije da bude na čelu MMF-a.

Direktor MMF-a Christine Lagard koja je na čelu institucije od 2011., nedavno je podnijela ostavku nakon što je imenovana za čelnu osobu Evropske centralne banke.

Druge svjetske sile će odabrati svoje kandidate do septembra, a MMF će imati novog direktora do 4. oktobra.

#Svijet