Članak

Tadić najavio krivičnu prijavu protiv Vučića, pozvao advokate da mu se pridruže

“Svaki njegov nastup je lišen bilo kakve inteligencije i to je apsolutna činjenica”, rekao je Tadić na konferenciji za medije.

BEOGRAD, (Patria) - Poslije objavljivanja povjerljivih dokumenata u Jutarnjem programu televizije Pink, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić doveo je u pitanje sigurnost zemlje, prekršio je Bečku konvenciju, izvršio krivično djelo i to sve sa pozicije predsjednika države, izjavio je predsjednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić, objavili su mediji u Srbiji.

Tadić je izjavio da je Vučić “potpuno nekompetentan da obavlja funkciju predsjednika države u pravnom smislu”.

“Svaki njegov nastup je lišen bilo kakve inteligencije i to je apsolutna činjenica”, rekao je Tadić na konferenciji za medije.

On je izjavio da je Vučić, otkrivši ime zvaničnog predstavnika francuske obavještajne službe Žorža Uria, uradio nešto što se dešava prvi put u historiji Evrope i time je osramotio Srbiju.

Tadić je upitao da li je Vučić skinuo odluku “državne tajne” sa dokumenata koja je javno objavio, i u čijem je interesu, odnosno da li je javni interes da otkriva mrežu obavještajaca u Srbiji. Prema njegovim riječima, Vučić je potvrdio sve ono o čemu je on pričao, a to je da nije bio prisluškivan u vrijeme kada je on bio predsjednik Srbije.

Upitan da pojasni kada će podnijeti krivičnu prijavu protiv Vučića, Tadić je rekao da će to uraditi kada je pripreme njegovi pravni savjetnici i drugi advokati koji budu željeli da se pridruže.

“Otvaram mogućnost svim advokatima da učestvuju u tom pravnom procesu, otvaramo konkurs za zagovornike slobode među advokatima, a Vučiću bi bilo najpametnije da začuti”, poručio je Tadić.

#Region