Članak

Novi zakon za žene u Saudijskoj Arabiji: Na putovanje bez odobrenja muškog staratelja

(Patria) – U skladu sa novim zakonom objavljenim u petak, ženama u Saudijskoj Arabiji više neće trebati dozvola za putovanje muškog staratelja, prenose agencije.

(Patria) – U skladu sa novim zakonom objavljenim u petak, ženama u Saudijskoj Arabiji više neće trebati dozvola za putovanje muškog staratelja, prenose agencije.

One će također biti u mogućnosti samostalno zatražiti pasoš, prijaviti brak, razvod ili rođenje djeteta, te dobiti zvanične porodične dokumente koji će im omogućiti da dobiju ličnu kartu i upišu djecu u školu.

Međutim, po zakonima koji ostaju na snazi, žene u Saudijskoj Arabiji i dalje trebaju odobrenje muškarca kako bi bile puštene iz zatvora, napustile sigurnu kuću ili se udale. Također, za razliku od muškaraca, žene ne mogu prenijeti državljanstvo djeci niti im dati odobrenje za brak.

Inicijator novog zakona je princ Saudijske Arabije Mohammed bin Salman koji aktivno nastoji ostaviti utisak savremenog reformatora. Otkad je postavljen na prijesto, inicirao je niz društvenih i ekonomskih promjena koje su između ostalog usmjerene i na smanjenje ovisnosti zemlje o izvozu nafte. Također je unio promjene u striktne zakone koji se odnose na status žena; prošle godine, ukinuta je zabrana ženama da upravljaju motornim vozilima, a žene sada mogu studirati na univerzitetima bez dozvole muškog člana porodice, podvrći se operaciji ili se zaposliti.

Princ Mohhamed je također reducirao ovlaštenja vjerske policije koja je običavala privoditi žene ako su smatrali da su neprimjereno obučene, ili, na primjer, prekidati okupljanja na kojima su prisutni i žene i muškarci.

Nova pravila koja je odobrio kralj Salman, omogućit će bilo kojem stanovniku Saudijske Arabije starijem od 21 godine da putuje bez prethodnog odobrenja, kao i da samostalno zatraži pasoš, piše Guardian.

#Svijet