Članak

Općina Stari Grad podržala 25. SFF: Očekuje se najbolje izdanje Festivala

Najveći dio smještajnih kapaciteta za goste SFF-a nalazi se na području Starog Grada. Očekuje se da SFF prati oko 700 medijskih ekipa iz 35 zemalja. 

SARAJEVO, (Patria) – Općina Stari Grad i ove godine podržala je Sarajevo Film Festival koji obilježava 25. godišnjicu sa 20.000 KM. Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić čestitao je značajni jubilej direktoru Festivala Mirsadu Purivatri. 

„Gledat ćemo da putem naše Službe za privredu produžimo rad ugostiteljskih objekata, s tim da se moraju zadovoljiti uslovi, odnosno da se pazi na jačinu zvuka i ljetne bašte. Također, DVD Vratnik pojačat će pranje ulica u užem starogradskom jezgru kako bi higijena bila na nivou uzimajući u obzir sve veći broj turista koji se već nalaze u Sarajevu, a nadamo se i još većem broju za vrijeme trajanja SFF-a“, kazao je Hadžibajrić. 

Svake godine SFF je sve bolji i uspješniji, kazao je Hadžibajrić. 

Direktor SFF-a istakao je da Općina pomaže finansijsku stabilnost Festivala i pomaže njegovu organizaciju i realizaciju.

„Mislim da će ovaj Festival biti najbolji, trebao bi biti i najveći. Imamo rekordan broj potvrđenih gostiju koji dolaze, već imamo više od 1.300 profesionalaca koji dolaze. To je najveći skup filmskih autora od Beča do Istanbula. Nema većeg festivala po broju filmskih profesionalaca, autora, režisera, glumaca, producenata, filmskih fondova. Već sada imamo problem sa hotelskim smještajem“, kazao je Purivatra. 

Najveći dio smještajnih kapaciteta za goste SFF-a nalazi se na području Starog Grada. Očekuje se da SFF prati oko 700 medijskih ekipa iz 35 zemalja. 

"Dolaze nam veliki oskarovci, sigurno jedan od najvećih režisera današnjice Alehandro Gonzalez Inaritu, dobitnik pet Oskara. Dolazi nam Pavel Pavlikovski, predsjednik žirija je pobjednik Kanskog festivala, bit će tu i Bela Tar, mnogi drugi. Bit će divnih osam dana i vjerujem da ćemo uživati u filmovima i samoj atmosferi u gradu“, kazao je Purivatra. 

#Lifemagazin