Objavljeno u kategoriji Svijet na 29.07.2019 10:31:00

Rumunija: Osumnjičeni priznao ubistvo dvije djevojke

Hiljade građana Bukurešta izrazili su negodovanje zbog neefikasnosti policije u slučaju smrti dvije tinejdžerke (foto screenshot)

(Patria) – Osumnjičeni za ubistvo u gradu Caracal na jugu Rumunije priznao je da je usmrtio dvije djevojke.

Gheorghe Dinca (65) zaposlen kao mehaničar, pritvoren je zbog sumnje da je ubio Alexandru Macesanu (15) koja je posljednji put viđena početkom prošle sedmice, i Luizu Melencu (18) čiji je nestanak prijavljen još u aprilu.

Njegov odvjetnik je kazao novinarima da je Dinca priznao ubistvo obje djevojke.

Alexandra Macesanu je nazvala broj za hitne slučajeve tri puta kako bi prijavila da ju je kidnapovao muškarac dok je autostopirala na putu za svoje selo.

Zbog loše tehnologije i pokušaja da pribave nepotrebne naloge za slučaj, policiji je trebalo 19 sati da je lociraju i uđu u Dincinu kuću.

Tokom istrage je utvrđeno da su obje djevojke kidnapovane dok su autostopirale u povratku kući jer je javni transport sveprisutan problem u Rumuniji.

Slučaj je izazvao veliko negodovanje javnosti i navelo hiljade građana Bukurešta da se okupe u protestima protiv policije.

Ministar unutarnjih poslova Rumunije, Nicolae Moga, otpustio je šefa policije Ioana Budu kao i još par nadležnih policijskih oficira zbog ovog slučaja.

 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android