Članak

Španski parlament nije podržao imenovanje Pedra Sancheza

(Patria) – Članovi španskog parlamenta u prvom krugu glasanja nisu podržali imenovanje socijaliste Pedra Sancheza za premijera.

(Patria) – Članovi španskog parlamenta u prvom krugu glasanja nisu podržali imenovanje socijaliste Pedra Sancheza za premijera.

U prvom krugu glasanja Sanchezu je bila potrebna apsolutna većina, dok bi u drugom krugu bila dovoljna tek većina.

Ishod drugog kruga glasanja koji će se održati u čevrtak umnogome ovisi o tome da li će se Socijalisti i stranka krajnje ljevice Podemos dogovoriti o koaliciji.

Sanchez nije uspio postići dogovor s liderom stranke Podemos Pablom Iglesiasom u ponedjeljak jer Iglesias nije bio zadovoljan ponudom Socijalista u pogledu podjele pozicija u vladinom kabinetu, ali je komentirao da očekuje nastavak pregovora jer Podemos žele biti dio vlade.

Pedro Sanchez je na čelu Španije u svojstvu vršioca dužnosti od aprila jer nije osvojio većinu na općim izborima. Imenovan je za premijera manjinske vlade u junu 2018. godine kada je parlament izglasao nepovjerenje konzervativnoj vladi zbog korupcijskog skandala.

Ukoliko Sanchez ne dobije većinu glasova u čevrtak, španski kralj Felipe VI bit će primoran predložiti nove kandidate ili zahtijevati nove izbore što se može izbjeći ukoliko Sanchezovi socijalisti i Podemos uđu u koaliciju.

 

#Svijet